Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Aito avioliitto -aloitteesta äänestetään ylihuomenna eduskunnassa

Tasa-arvoista avioliittoa vastustavaa kansalaisaloitetta käsitellään täysistunnossa huomenna.

Jos Aito avioliitto -aloite saisi eduskunnassa äänten enemmistön, se kumoaisi 1. maaliskuuta voimaan astuvan tasa-arvoisen avioliittolain. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Saila Kiuttu / STT

Avioliiton säilyttämisestä miehen ja naisen välisenä liittona äänestetään ylihuomenna eduskunnassa. Tasa-arvoista avioliittoa vastustavaa kansalaisaloitetta käsitellään täysistunnossa huomenna.

Jos Aito avioliitto -aloite saisi eduskunnassa äänten enemmistön, se kumoaisi 1. maaliskuuta voimaan astuvan tasa-arvoisen avioliittolain. Tällöin samaa sukupuolta oleville ei tulisikaan oikeutta mennä naimisiin.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok.) sanoo STT:lle, että jos vasta-aloite menisi läpi, parisuhteiden rekisteröinti olisi lakivaliokunnan mietinnön mukaan jatkossakin mahdollinen. Tasa-arvoisen avioliittolain myötä rekisteröinneistä oli tarkoitus luopua.

– Viranomaiset ovat joutuneet muuttamaan tietojärjestelmiä, ja muuttamisesta on aiheutunut kustannuksia, mutta on epäselvää, mitä muita ongelmia siitä aiheutuisi, jos palattaisiin vanhaan systeemiin, Tolvanen sanoo.

Lakivaliokunta päätti eilen äänestyksen jälkeen, että aloitteesta tehdään mietintö ja siinä esitetään aloitteen hylkäämistä. Yleensä eduskunta äänestää valiokunnan kannan mukaisesti.

Lakivaliokunnan perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat tyytyväisiä, että aloite viedään täysistuntoon ennen kuin tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan.

Kuitenkaan edes Aito avioliitto -aloitteen kannattaja, lakivaliokunnan jäsen Antero Laukkanen (kd.) ei eilen STT:n haastattelussa uskonut aloitteen läpimenoon eduskunnassa.

Laukkanen, Laura Huhtasaari (ps.), Leena Meri (ps.) ja Mika Niikko (ps.) jättivät lakivaliokunnan mietintöön vastalauseen.

kauttaaltaan

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut