Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lakia tasa-arvoisen avioliittolain kumoamisesta ollaan tuomassa eduskuntaan

Eduskunta saanee käsiteltäväkseen vielä tämän kuun aikana sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamista ajavan kansalaisaloitteen.

Eduskunnan lakivaliokunta päätti tänään kokouksessaan, että se valmistaa pikavauhdilla mietinnön asiasta. Valiokunta esittää mietinnössään aloitteen hylkäämistä. Päätös hylkäävän mietinnön laatimisesta tapahtui äänin 12–4. Yksi äänesti tyhjää.

Aito avioliitto -kansalaisaloitteessa vaaditaan tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista ennen kuin se ehtii voimaan 1. maaliskuuta.

– Selvä on, että erittäin kiire tässä tulee. Toki on mahdollista, että emme pysty viemään asiaa valiokunnassa tarpeeksi nopeasti, sanoo lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok.).

Edellytyksenä on, että lakivaliokunnan mietintö toimitetaan eteenpäin ennen torstaiaamua.

Edustaja Kärnä: Pyydän anteeksi

Lakivaliokunnan jäsen, keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on pahoillaan, jos laki tasa-arvoisen avioliittolain kumoamisesta etenee suureen saliin.

– Pyydän henkilökohtaisesti anteeksi sateenkaariperheiltä, jotka joutuvat kuuntelemaan asian käsittelyn vielä kertaalleen. Läpimenoon aloitteella ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia, hän arvioi.

Myös Tolvanen on pahoillaan poukkoilevasta lainsäädännöstä. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi hääjuhliin valmistautuneet samaa sukupuolta olevat pariskunnat voivat joutua kärsimään taloudellisesti.

– Ihmisillä pitäisi olla tietty varmuus siitä, että hyväksytty laki tulee voimaan silloin kun se tulee.

Tolvanen: Aloite tuli liian myöhään

Sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamista ajavan kansalaisaloitteen käsittely aloitettiin lakivaliokunnassa lokakuussa, mutta aloitteessa ilmenneiden perustuslaillisten ongelmien takia aloitetta käsiteltiin myös perustuslakivaliokunnassa. Siellä katsottiin, ettei perustuslain syrjintäkiellosta aiheudu sellaisia ehdottomia vaatimuksia, jotka estäisivät kansalaisaloitteen mukaisen lain säätämisen tavallisen lain säätämisjärjestyksessä. Valiokunta kuitenkin linjasi, että kansalaisaloite on käsiteltävä ennen sukupuolineutraalin avioliittolain voimaantuloa, koska kenellekään ei saa tulla taannehtivasti heikennyksiä oikeuteen solmia avioliitto.

Perustuslakivaliokunta sai lausuntonsa valmiiksi viime perjantaina.

– Valitettavasti siellä oli niin paljon työruuhkaa, että lausunto valmistui vasta perjantaina, Tolvanen pahoittelee.

Hänen mielestään olisi ollut toivottavaa, että aloite olisi jätetty alun perin aiemmin eduskunnalle.