Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Nokia aikoo ostaa ohjelmistoyhtiö Comptelin – kauppahinnaksi tarjottu noin 347 miljoonaa

Yrityskaupan arvo on noin 350 miljoonaa euroa.

Suomalaisella Comptelilla on yli 800 työntekijää 32 maassa. Kimmo Mäntylä

Antti Autio / STT, Tuomas Savonen / STT

Ohjelmistoyhtiö Comptelin toimitusjohtaja Juhani Hintikka kertoo, että asiakkaat ovat ottaneet myönteisesti vastaan verkkoyhtiö Nokian ostotarjouksen. Kauppa on arvoltaan 347 miljoonaa euroa eli 3,04 euroa osaketta kohti .

Asiassa on kuitenkin yksi mutta. Comptelin osake sulki torstaina illalla yli 30 prosenttia plussalla kallistuen 3,07 euroon. Tämä merkitsee sitä, että sijoittajat odottavat korkeampaa kilpailevaa tarjousta.

– On hyvin epätodennäköistä saada korkeampaa hintaa, kuittaa Comptelin hallituksen puheenjohtaja Pertti Ervi.

Hänen mukaansa Comptel on kuitenkin valmis harkitsemaan uutta tarjousta, jos sellainen tulee.

Comptelin hallitus ja suurimmat omistajat suosittelevat Nokian tarjouksen hyväksymistä. Kauppaehtojen mukaan Comptel sitoutuu siihen, ettei yhtiö tavoittele eikä rohkaise kilpailijoita. Nokialle pitää myös antaa mahdollisuus neuvotteluihin mahdollisen kilpailevan esityksen tultua.

Nokian tarjoama hinta on 29 prosenttia korkeampi kuin Comptelin osakkeen päätöskurssi keskiviikkona ja 51 prosenttia korkeampi kuin osakkeen painotettu kurssi 12 kuukauden ajalta.

– Useat analyytikot ovat sanoneet, että yhtiö on aliarvostettu pörssissä, Ervi kertoo.

Näin siitä huolimatta, että Comptelin osakekurssi on vahvistunut viime vuosina selvästi enemmän kuin verrokkiyhtiöt ja Helsingin pörssin teknologiayhtiöiden indeksi.

Ei haeta synergiaetuja

Nokian Applications & Analytics -yksikön johtajan Bhaskar Gortin mukaan Comptelin osto auttaa Nokiaa laajentumaan uusille urille. Nokia toimittaa asiakkaille televerkkoja, Comptel puolestaan ohjelmistoja teleoperaattoreille.

– Comptelin oston ajoitus on tärkeää, koska asiakkaat ovat muuttamassa tapaansa, jolla he rakentavat ja hallinnoivat verkkojaan. He tarvitsevat ohjelmistoja tarjotakseen enemmän tietoa, automatisoidakseen operaatioitaan enemmän ja realisoidakseen tehokkuushyötyjä, Gorti sanoo.

Nokian rahoitusjohtaja Kristian Pullola korostaa sitä, että yhtiöt täydentävät toisiaan.

– Kaupalla ei haeta synergiaetuja, hän kertoo.

Nokian kautta Comptelin ohjelmistot pääsevät Yhdysvaltain markkinoille. Tähän saakka Comptel on keskittynyt laajentumaan Aasiassa. 99 prosenttia yhtiön liikevaihdosta tulee muualta kuin Suomesta.

Comptelin tärkeimmät toimipaikat sijaitsevat Suomessa, Bulgariassa, Malesiassa, Intiassa, Britanniassa ja Norjassa. Työntekijöitä on yli 800. Viime vuoden alustava liikevaihto oli noin 100 miljoonaa euroa.

Perustettiin vuonna 1986

Comptel perustettiin vuonna 1986 yhtiöittämällä Helsingin Puhelinyhdistyksen atk-osasto. Helsingin Puhelimeksi muuttunut yritys vei Comptelin pörssiin vuonna 1999.

Helsingin Puhelin vaihtoi nimensä myöhemmin Elisaksi. Comptel oli ennen pörssilistausta Helsingin Puhelimen kokonaan omistama yhtiö, nyt Elisan omistusosuus on pudonnut 13 prosenttiin.

Comptelin osake sulki torstaina illalla yli 30 prosenttia plussalla. Juttuun liittyy kainalo, tuoretta kuvaa sekä grafiikkaa

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut