Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tasa-arvoinen avioliittolaki ei ole saamassa aikaan vihkiryntäystä

Arvioiden mukaan noin puolet samaa sukupuolta olevista pareista asuu pääkaupunkiseudulla.

Tasa-arvoinen avioliittolaki takaa myös samaa sukupuolta oleville oikeuden solmia avioliiton. Vesa Moilanen

Saila Kiuttu / STT

Meksikolainen Raúl Medina, 40, kiinnitti viime vuonna katseensa suomalaiseen Hannu Virtaseen, 48, sosiaalisen median palvelussa Instagramissa. Sai alkunsa miesten rakkaustarina, joka johti siihen, että Medina muutti vielä saman vuoden aikana Suomeen.

Maaliskuun ensimmäinen päivä he aikovat juhlia kahdeksan muun samaa sukupuolta olevan parin kanssa Vihdoin vihille -tapahtumassa Musiikkiteatteri Kapsäkissä Helsingissä. Tuolloin astuu voimaan tasa-arvoinen avioliittolaki, jonka jälkeen myös samaa sukupuolta olevat voivat solmia avioliiton.

Virtanen ja Medina ovat jo ehtineet rekisteröidä parisuhteensa, joten maistraatille avioliitto menee ilmoitusmenettelyllä. Pappi vain siunaa heidät juhlatilaisuudessa. Virtanen alkaa tosin olla aikataulusta huolissaan, sillä maistraatissa lomakkeet eivät hänen mukaansa vielä ole ajan tasalla ilmoituksen tekemistä varten.

– Tässä nyt odotellaan, että he saavat järjestelmänsä valmiiksi. Aika viime tinkaan menee. Olen kyllä ilmoittanut, että siunaus on 1. maaliskuuta, Virtanen kertoo puhelimessa STT:lle.

"Talvi hillinnee ryntäystä"

Lainmuutos ei ole yleisesti ottaen saanut pareja kovin vilkkaasti liikkeelle.

– Ei mitään silminnähtävää piikkiä vihkimäärissä ole Uudellamaalla, kuvailee henkikirjoittaja Marjo Valkonen Uudenmaan maistraatista.

Esimerkiksi Helsingin maistraattiin on varannut ajan siviilivihkimiseen vain 13 samaa sukupuolta olevaa paria maaliskuun kahtena ensimmäisenä viikkona, kun yhteensä 60 paria vihitään maistraatissa tuona aikana.

Massavihkimistilaisuuteen Musiikkiteatteri Kapsäkkiin olisi tosin ollut halukkaita pariskuntia enemmän kuin tilaan mahtuu.

– Japanista asti tuli kyselyjä. Valitsimme ilmoittautumisjärjestyksessä yhdeksän paria, sanoo Vihdoin vihille -tapahtuman tuottaja Petri Pöyhönen.

Tilaisuudessa vihitään maistraatin vihkimyksellä ensin viisi paria.

– Pareja, jotka ovat jo rekisteröineet parisuhteensa, ei voi vihkiä uudelleen, mutta meillä on pappi paikalla, joka sitten siunaa heidät liittoon, Pöyhönen kertoo.

Kaksi paria on valinnut, että heidät vihkii pappi virallisesti vihkikaavan mukaisesti.

Samana päivänä järjestetään usean parin vihkimisiä ainakin Vantaalla, jossa samaa sukupuolta olevat parit voivat saada siviilivihkimyksen kaupunginmuseolla.

Sateenkaariperheet-järjestön toiminnanjohtaja Juha Jämsä arvelee, että lain voimaantulopäivän osuminen keskiviikkoon ja talviaikaan hillinnee niiden määrää, jotka juuri sinä päivänä haluavat avioon. Hän uskoo, että koko vuoden aikana avioliittoja solmitaan kuitenkin selvästi enemmän kuin viime vuonna rekisteröitiin parisuhteita.

– Sen jälkeen, kun eduskunta hyväksyi avioliittolain, parisuhteiden rekisteröintiluvuissa näkyi selvä notkahdus. Osa jäi odottamaan, että avioliittolaki astuu voimaan.

Maistraatista vahvistetaan, että rekisteröityjen parisuhteiden määrässä on näkynyt notkahdus sen jälkeen kun laki hyväksyttiin viime vuonna.

Medina ja Virtanen aikovat raportoida häistä blogiinsa, jolla on 40 000 seuraajaa Latinalaisessa Amerikassa.

– Haluamme jakaa tarinaa suomalaisesta tasa-arvoisesta avioliitosta. Siellä on paljon maita tai maanosia, joissa se ei ole mahdollista, Virtanen sanoo.

Voivat menettää Kela-tukia

Tasa-arvoinen avioliittolaki muuttaa myös samaa sukupuolta olevien avoparien elämää. Avoliiton käsitettä muutetaan, ja maaliskuun alusta alkaen samaa sukupuolta oleva puoliso tai hänen tulonsa alkavat vaikuttaa toiselle myönnettyihin etuuksiin. Siten avoliitossa asuva saattaa menettää oikeutensa tiettyihin sosiaalietuuksiin, kuten asumistukeen, lapsilisään ja työttömyysturvaan.

Tähän asti Kela on kohdellut avopuolisoina vain eri sukupuolta olevia pareja, jotka asuvat samassa taloudessa avioliiton kaltaisella tavalla. Sateenkaariperheet-järjestön toiminnanjohtaja Juha Jämsä pelkää, että moni avopari joutuu kohtaamaan ikäviä yllätyksiä, jollei pian ilmoita Kelalle suhteensa luonteesta.

– Kela saattaa periä takaisin väärin perustein maksettuja etuuksia. Siksi olisi tärkeää, että Kelalla olisi oikea tieto.

Hänen mukaansa ei riitä, vaikka olisi ilmoittanut avoliitosta Kelalle aiemmin. Tietoa samaa sukupuolta olevien avoliitoista ei ole rekisteröity tähän mennessä.

Toisaalta ensi kuusta lähtien myös saman sukupuoliset kämppäkaverit voivat joutua selvittämään suhdettaan Kelaan, jos eivät halua tulla kohdelluiksi avopuolisoina.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut