Tutkimus: Joka kolmas suomalainen aiheuttaa itselleen turvallisuusriskin yöaikaan

Suomalaiset ovat huolissaan sähkölaitteiden ja elektroniikan aiheuttamasta paloriskistä kotonaan, mutta moni lataa puhelintaan vuoteen vieressä.

Kodin paloturvallisuudessa suomalaisia huolettavat eniten kodin sähkövika ja puhelimen tai muun elektronisen laitteen syttyminen palamaan. Silti joka kolmas suomalainen lataa kännykkäänsä vuoteensa vieressä. Näin kertoo turvallisuusyritys Verisuren teettämä tuore kyselytutkimus.

Eniten tulipalon pelätään aiheutuvan kodin sähköviasta, toiseksi eniten puhelimen, tabletin tai muun elektronisen laitteen syttymisestä palamaan ja kolmanneksi hellan unohtamisesta päälle. Huolesta huolimatta yli 30 prosenttia suomalaisista lataa kuitenkin esimerkiksi puhelintaan öisin vuoteensa vieressä ja lähes puolet samassa huoneessa, missä nukkuu.

– Tulos on huolestuttava, sillä yksi yleisimmistä tulipalon syttymissyistä on viallinen sähkölaite tai varomattomuus sen käytössä. Erityisesti nuoret ovat huolettomia elektroniikan kanssa, sillä alle 35-vuotiaista selkeä enemmistö, 60 prosenttia, lataa puhelinta vuoteensa vierellä, kodinturvapalveluja tarjoavan Verisuren markkinointijohtaja Raija Velez kertoo.

Suurin osa sähköpaloista estettävissä

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEKin mukaan sähkölaitteista johtuvia tulipaloja syttyy vuosittain lähes tuhat. Suurin osa paloista olisi estettävissä ihmisten omalla toiminnalla, kuten viemällä vioittuneet laitteet huoltoon ja käyttämällä laitteita vain ohjeiden mukaan.

– Kännyköitä tulisi aina ladata juuri kyseiseen puhelimeen tarkoitetulla laturilla ja erilaisten vara-akkujen kanssa tulee olla tarkkana, Verisuren tuotantopäällikkö Kimmo Valkeapää neuvoo.

Valkeapään mukaan mitään elektroniikkaa ei tulisi koskaan ladata asukkaan ollessa poissa kotoa tai yöaikaan.

– Turvallisuutta voi lisätä erilaisilla ajastimilla, jolloin laite menee päälle tai sammuu haluttuun kellonaikaan, Valkeapää sanoo.

Lauantaina 11. helmikuuta 2017 vietetään koko Euroopan laajuista 112-päivää. Kuluvalla viikolla halutaan kiinnittää suomalaisten huomio tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn kotona, töissä ja vapaa-ajalla. 112-päivän tapahtumia järjestetään ympäri Suomen.

Tutkimuksen toteutti Verisure Oy:n toimeksiannosta YouGov. Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten suhtautumista kotinsa turvallisuuteen. Kyselyyn vastasi 1005 yli 18-vuotiasta suomalaista. Lopullinen vastaajajoukko oli painotettu väestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja kotipaikan mukaan.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut