Vieraiden kielten suosio romahti yo-kokeessa – "Olemme todella huolissamme"

Luonnontieteelliset aineet, terveystieto ja yhteiskuntaoppi nuorten suosiossa.

Ensi maanantaina se taas alkaa: ylioppilaskirjoitukset. Tiina Mutila

Sari Vanninen / Uutissuomalainen

Vieraiden kielten suosio on englantia lukuun ottamatta merkittävästi vähentynyt kymmenessä vuodessa ylioppilaskirjoituksissa.

Ruotsin pitkän ja keskipitkän oppimäärän suosio on lähes puolittunut, eikä laskulle näy loppua. Tänä keväänä ruotsin pitkän oppimäärän kirjoittajien määrä on lähes 14 prosenttia pienempi kuin viime keväänä ja keskipitkän eli yleisimmän oppimäärän yli viisi prosenttia vähäisempi.

Saksan kirjoittajien määrä on laskenut kymmenessä vuodessa pitkässä oppimäärässä 70 prosenttia ja lyhyessä oppimäärässä 60 prosenttia. Myös ranskan suosio on alamäessä. Kymmenessä vuodessa pitkän oppimäärän kirjoittajien määrä on vähentynyt 40 prosenttia ja lyhyen oppimäärän lähes 60 prosenttia.

Englanti on ylivoimaisesti suosituin kieli, ja sen kirjoittavat lähes kaikki. Englannin kirjoittajien määräkin on kymmenessä vuodessa laskenut muutamalla tuhannella, mutta se johtuu ikäluokkien pienentymisestä.

– Olemme todella huolissamme tilanteesta. Muuta kuin englannin kielen taitoa ei arvosteta, koska nuoret kokevat, että siitä ei ole hyötyä pyrittäessä jatko-opintoihin. Ongelma jo tasa-arvon kannalta on se, että perusopetuksessa vain suuremmissa kaupungeissa on mahdollista opiskella harvinaisempia kieliä, sanoo Suomen kieltenopettajien liiton puheenjohtaja Sanna Karppanen.

Vain venäjän kielen suosio ylioppilaskirjoituksissa on nousujohteinen. Venäjän pitkän oppimäärän suosio on pysynyt vakaana ja sen kirjoittaa vuosittain vajaat 400 kokelasta. Lyhyen oppimäärän suosio on hiljalleen noussut. Kun vuonna 2007 kirjoittajia oli 537, viime vuonna heitä oli jo 723.

Harvinaisemmista kielistä Espanjan suosio on pysynyt vakaana, ja sen kirjoittaa hieman yli tuhat kokelasta vuosittain. Italian kielen suosio on saksan ja ranskan tapaan laskenut kymmenessä vuodessa yli 60 prosenttia.

Valtaosa kielten kirjoittajista on tyttöjä. Sekä ruotsin lyhyessä että pitkässä oppimäärässä kolme neljäsosaa ylioppilaskokeeseen ilmoittautuneista on tyttöjä. Ranskan lukijoissa poikien osuus on hivenen noussut, mutta on edelleen vain noin viidesosa kirjoittajista. Saksan kirjoittajista noin kolmannes on poikia.

Lukiossa tyttöjen osuus on vajaat 60 prosenttia opiskelijoista.

Luonnontieteellisten ja matemaattisten aineiden suosio ylioppilaskirjoituksissa on vastaavasti kasvanut. Kymmenessä vuodessa biologian ja fysiikan kirjoittajien määrä on kasvanut noin 15 ja kemian kirjoittajien 30 prosentilla.

Erityiseen suosioon on noussut terveystieto, jossa kirjoittajien määrä on kymmenessä vuodessa noussut 75 prosenttia.

Myös esimerkiksi yhteiskuntaopin suosio on kasvussa. Viime vuonna kirjoittajien määrä oli lähes 70 prosenttia suurempi kuin vuonna 2007.

Kevään ylioppilaskokeet alkavat ensi maanantaina toisen kotimaisen kielen kuunteluilla. Kokeisiin on ilmoittautunut 40 215 osallistujaa, mikä on 779 vähemmän kuin viime kevään kirjoituksissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut