The New York Times tutki: Suomi tärkeä kumppani amerikkalaisille – jopa ilman Nato-jäsenyyttä

Ruotsi on kirkkaasti edellä Suomea amerikkalaisten mielissä, naapurimaa ylsi sijalle 9.

Saksalaisia sotilaita Kaunasin lentokentällä Liettuassa. Moni amerikkalainen kokee Suomen läheisemmäksi liittolaiseksi kuin useat Nato-maat. Petras Malukas / Lehtikuva

Tarja Koljonen / Uutissuomalainen

Amerikkalaisten mielestä Suomi mahtuu 20 tärkeimmän liittolaisen joukkoon jopa ilman Nato-jäsenyyttä tuoreen tutkimuksen mukaan. Tarkalleen Suomen sijoitus liittolaisten joukossa on 14, mutta huomioitavaa on, että taakse jää paljon varsinaisia Nato-maita. Ruotsi on kirkkaasti edellä Suomea amerikkalaisten mielissä, naapurimaa ylsi sijalle 9.

Tulokset ovat mielipidekyselystä, jossa The New York Times selvitti amerikkalaisten käsityksiä siitä, kuka on ystävä ja kuka vihollinen. Tutkimuksessa otettiin huomioon myös pääpuolueiden republikaanien ja demokraattien mielipide-erot. Suomessa tutkimuksesta uutisoi ensimmäisenä Suomen Sotilas -aikakauslehti.

– Tutkimuksen mukaan republikaanien mielestä Suomi on Yhdysvaltojen liittolaisena sijalla 16. Demokraatit antoivat Suomelle sijoituksen 18. Ruotsi nähdään USA:ssa vielä lähempänä liittolaisena. Ruotsi sijoittuu demokraattien mielestä peräti sijalle 6. mutta republikaanien mielestä vasta sijalle 10, Suomen Sotilas kertoo.

The New York Timesin tutkimus yllättää ainakin seuraavalla tuloksella: Iso-Britannia on menettänyt ainakin republikaanien mielestä tärkeimmän liittolaisen aseman. Suurin ystävä heidän mielestään onkin Australia.

Sekä Ruotsi että Suomi ovat liittoutumattomia maita, mutta ne käsitetään silti tärkeämmiksi liittolaisiksi kuin esimerkiksi Nato-maa Puola. Puola on vasta sijalla 22.

The New York Times selvitti myös amerikkalaisten käsityksiä pahimmista vihollisista. Pahimpana uhkana tämän tutkimuksen mukaan nähtiin Pohjois-Korea. Venäjä pysyy myös "vihollispäässä", republikaanien mielestä sijalla 129 mutta demokraattien mielestä sijalla 143. Yhteensä maita oli tutkimuksessa 144.

Eroja oli myös suhtautumisessa Israeliin. Republikaaneille Israel-kuva Yhdysvaltain ystävänä oli selvästi myönteisempi kuin demokraateille.

Tutkimuksen tuloksia on luettavissa täältä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut