Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Joukko demokraatteja vaatii: Trumpin lähin neuvonantaja ulos turvallisuusneuvostosta

Bannon kuuluu Trumpin keskeisiin poliittisiin avustajiin.

Kiistelty avustaja Steve Bannon johti aiemmin äärikonservatiivista Breitbart-uutissivustoa. Nicholas Kramm / Lehtikuva

STT

Yhdysvalloissa 50 kongressin demokraattiedustajaa vaatii presidentti Donald Trumpia poistamaan lähimmän neuvonantajansa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvostosta.

Trump aiheutti kohun viime viikolla nostamalla kiistellyn avustajansa Steve Bannonin kansallisesta turvallisuudesta vastaavan neuvoston NSC:n vakituiseksi jäseneksi. Samalla Trump alensi Yhdysvaltain kansallisen tiedustelupalvelun DNI:n ja Yhdysvaltain asevoimien pääesikunnan statusta NSC:ssä. Ne ovat tästä lähtien mukana vain tapaamisissa, joissa keskustellaan niiden vastuualueisiin ja asiantuntijuuteen liittyvistä asioista.

Demokraattiedustajat vaativat kirjeessään Trumpia perustelemaan päätöksensä sekä palauttamaan tiedustelupalvelun ja pääesikunnan aseman neuvostossa.

- Kansallisen turvallisuuden ei koskaan pitäisi joutua puoluepolitiikan uhriksi, kirjeessä sanotaan.

Demokraattiedustajat ilmaisevat myös huolensa Bannonin väitetyistä juutalais- ja muslimivastaisista näkemyksistä.

Bannon kuuluu Trumpin keskeisiin poliittisiin avustajiin, ja hänellä oli suuri rooli Trumpin vaalikampanjassa. Hän johti aiemmin äärikonservatiivista Breitbart-uutissivustoa. Sivustoa on kritisoitu läheisistä suhteista äärioikeistoon, joka kannattaa muun muassa valkoisten ylivaltaa ja antisemitismiä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut