Media: Norjan ex-pääministeri joutui rajaviranomaisten tentattavaksi lentokentällä USA:ssa

Tenttauksen aiheutti ilmeisesti se, että Bondevik oli vieraillut Iranissa vuonna 2014 ja hänellä oli passissaan leima vierailusta.

Maahantulorajoitukset ovat aiheuttaneet tiukkoja tilanteita Yhdysvaltain lentoasemilla. Iranilaisveljekset halasivat Los Angelesin lentokentällä Kaliforniassa torstaina. Lehtikuva / Getty Images / AFP / Justin Sullivan

STT

Norjan entinen pääministeri Kjell Magne Bondevik joutui Yhdysvaltain rajaviranomaisten tentattavaksi matkalla maan presidentin Donald Trumpin isännöimälle rukousaamiaiselle. Tapauksesta kertovat ainakin norjalaiset TV 2 ja VG-lehti sekä yhdysvaltalainen ABC7.

Tenttauksen aiheutti ilmeisesti se, että Bondevik oli vieraillut Iranissa vuonna 2014 ja hänellä oli passissaan leima vierailusta. Bondevikin diplomaattipassista selviää kuitenkin myös, että hän on Norjan entinen pääministeri.

Tapaus sattui tiistai-iltana Dullesin kansainvälisellä lentoasemalla. Yhteensä jupakka aiheutti Bondevikille noin tunnin viivytyksen, josta 40 minuuttia kului odotteluun ja 20 minuuttia rajaviranomaisten haastatteluun.

– Tietenkin ymmärrän pelon siitä, että terroristeja pääsisi maahan, Bondevik kommentoi ABC7:lle.

– Sen olisi kuitenkin pitänyt riittää, että minulta löytyi diplomaattipassi.

Bondevikin mukaan rajaviranomaisten tekemä selvitys ei kuitenkaan johtunut Trumpin määräämistä maahantulorajoituksista. Yhdysvalloissa tuli jo vuonna 2015 voimaan laki, jonka kiristi matkustussäädöksiä niillä, jotka ovat vierailleet muun muassa Iranissa vuoden 2011 kevään jälkeen. Nämä henkilöt eivät voi matkustaa Yhdysvaltoihin Visa Waiver -ohjelman puitteissa, vaan he tarvitsevat tavallisen viisumin. Poikkeus ovat kuitenkin sellaiset henkilöt, jotka ovat vierailleet rajoituslistalla olevissa muslimimaissa kansainvälisten tai alueellisten järjestöjen tehtävissä. Bondevik kertoi, että hän oli etukäteen tarkistanut Yhdysvaltain Oslon-lähetystöstä, että Esta-matkustuslupa riittää hänelle.

Bondevik johtaa Oslo Center -nimistä ihmisoikeusjärjestöä. Iranin-vierailu liittyy maassa järjestettyyn ihmisoikeuskonferenssiin.

Bondevikin tenttauksesta kertoi Suomessa aamulla Helsingin Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut