USA:n YK-lähettiläs: Venäjän vastaisia sanktioita ei poisteta, ellei Krimiä palauteta Ukrainalle

STT

Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Nikki Haley sanoo, ettei Venäjän vastaisia sanktioita poisteta, ellei Venäjä palauta Krimin niemimaan hallintaa Ukrainalle. Haley kommentoi asiaa YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa.

Ensimmäistä kertaa turvallisuusneuvoston kokouksessa puhunut Haley sanoi, että on valitettavaa, että hänen täytyy heti alkuunsa tuomita "Venäjän aggressiiviset toimet".

- Haluamme paremmat suhteet Venäjään. Kamala tilanne Itä-Ukrainassa on kuitenkin asia, joka vaatii selkeää ja voimakasta tuomitsemista, Haley sanoi.

Itä-Ukrainan kiihtyneiden taistelujen on katsottu olevan ensimmäisiä testejä presidentti Donald Trumpin hallinnon Venäjä-politiikassa.

- Yhdysvallat seisoo Ukrainan ihmisten kanssa. He ovat lähes kolme vuotta kärsineet Venäjän miehityksen ja sotilaallisen väliintulon alla, Haley sanoi.

- Kriisi jatkuu, kunnes Venäjä ja sen tukemat separatistit kunnioittavat Ukrainan suvereeniutta ja alueellista koskemattomuutta.

Haley vakuutti, että Yhdysvaltain sanktiot Venäjälle pysyvät, kunnes Venäjä palauttaa Krimin niemimaan hallinnan Ukrainalle.

Ukraina ja Venäjä syyttivät toisiaan

Taistelut Itä-Ukrainassa leimahtivat viime viikonloppuna, kun Ukrainan hallituksen joukot ja Venäjän tukemat kapinalliset taistelivat itäisen Avdijivkan kaupungin hallinnasta. Taistelut ovat nostattaneet huolen humanitaarisesta kriisistä Ukrainassa. Noin 20 000 ihmistä on jäänyt ilman lämmitystä ja vettä kovissa talvisäissä.

Ainakin 23 ihmisen kerrotaan kuolleen kranaatinheitin- ja raketti-iskuissa.

- Väkivallan eskaloituminen on loputtava, Haley sanoi.

Ukraina ja Venäjä väittelivät turvallisuusneuvoston kokouksessa siitä, kuka on vastuussa taisteluiden kiihtymisestä alueella.

Ukrainan YK-lähettiläs Volodymyr Jeltshenko syytti Venäjää sähköjen palauttamiseksi tehtävien korjaustöiden estämisestä.

- Tämä on yksi selvä todiste Venäjän aikeista luoda humanitaarinen katastrofi Avdijivkaan samalla tavalla kuin se tehtiin Venäjän armeijan toimesta Aleppoon, hän sanoi.

Puolestaan Venäjän YK-lähettiläs Vitali Tshurkin syytti Ukrainaa siitä, että se aloitti taistelut saadakseen kansainvälistä huomiota ja tukea Yhdysvaltain uudelta hallinnolta.

- Ukraina yrittää käyttää yhteenottoja, jotka he itse aloittivat, tekosyynä vetäytyä Minskin sopimuksesta, Tshurkin sanoi.

Vuonna 2014 solmittu Minskin sopimus sisältää useita toimia, joiden avulla on tarkoitus päättää konflikti Itä-Ukrainassa. Niiden toteutus on kuitenkin horjunut.

Ukrainan sodassa on kuollut lähes 10 000 ihmistä, joista yli 2 000 on siviilejä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut