Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Jukka Oksaharju: Valtion tulisi luopua kaikista pörssiomistuksistaan

Osakestrategin mukaan politiikkaa tulisi harjoittaa pörssin sijaan valtion sataprosenttisesti omistamissa yhtiöissä.

Suomen valtio omistaa enemmistön muun muassa Nesteestä. Marko Kauko

Jorma Rahkonen

Osakestrategi Jukka Oksaharju arvostelee voimakkaasti valtion toimintaa pörssiyhtiöissä. Hänen mukaansa politiikka haittaa valtionyhtiöiden toimintaa, ja yhtiöistä myös puuttuu liiketoimintaosaamista.

– Valtion tulisi luopua kaikista pörssiomistuksistaan, hän kirjoittaa kolumnissaan torstain Keskisuomalaisessa.

Oksaharjun mukaan Helsingin pörssissä liian monen asian takana on edelleen valtio-omistaja. Sen omistamien yhtiöiden osuus kohoaa markkina-arvolla mitattuna noin 40 prosenttiin. Vuosina 2007–2015 valtionyhtiöiden pääoman vuosituotto oli vain 6 prosenttia. Ulkomaalaisomisteisissa luku oli 15 prosenttia.

– Pääoman vuosituotto vastaa yhtiön tuloksen jakamista sijoitetuilla pääomilla. Näin ”taseiden töihin laittamisessa” on kaksi ulottuvuutta: liiketoiminnan tuloksen kasvattaminen (tuoton laskennassa jaettava) ja toisaalta yhtiön taseen – jolla liiketoiminta on rahoitettu – pitäminen kevyenä (tuoton laskennassa jakaja), Oksaharju kirjoittaa.

– Politiikkaa tulisikin harjoittaa pörssin sijaan valtion sataprosenttisesti omistamissa yhtiöissä, jotta piensijoittajien varoja ei heitettäisi tuleen ääntenkalastelussa.

Lue alapuolelta Oksaharjun kolumni.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut