Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Puolustusministeri: Yleisradio vahingoitti Suomen ja Venäjän suhteita

Jussi Niinistön (ps.) mukaan uutinen kaksoiskansalaisten kohtelusta Puolustusvoimissa on ankka.

Jussi Niinistö (ps.) peräänkuuluttaa Ylen vastuuta tiedonjulkistuksessa. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Saila Kiuttu / STT

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan Yleisradio on aiheuttanut vahinkoa Suomen ja Venäjän suhteille väitteillä kaksoiskansalaisten kohtelusta Puolustusvoimissa. Niinistön mukaan kyse on uutisankasta ja se on tulkittu Venäjän mediassa niin, että venäläisiä sorretaan Suomessa.

– Ihan samaan tapaan kuin lapsikaappausuutisia on käytetty Venäjällä Yle on tätä uutisankkaansa käyttämällä aiheuttanut vahinkoa Suomen ja Venäjän suhteisiin, Niinistö sanoi.

Hän peräänkuuluttaa Ylen vastuuta tiedonjulkistuksessa.

– Yle antaa uutisen, että Suomessa salaa sorsitaan venäläisiä armeijassa. Miltä se vaikkapa venäläisestä kuulostaa? Onko se hyvä? Se ei ole totta. Suomessa kohdellaan varusmiehiä yhtäläisesti.

Niinistön mielestä Ylen pitää nyt korjata uutinen ja saada se kansainväliseen levitykseen. Hän myös kehottaa muuta mediaa vaatimaan Ylen tietolähteitä.

Yle seisoo uutisensa takana

Yle kertoi eilen, ettei Puolustusvoimat ole ottanut töihin Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia. Lisäksi Ylen mukaan varusmiespalvelukseen tulevien Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten koulutusta rajoitetaan.

Niinistön mukaan Puolustusvoimat ei rajoita millään tavalla Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten ottamista töihin. Hänestä Ylen uutisessa saattaa olla kyse informaatio-operaatiosta, jolla syötetään tarkoituksella virheellistä tietoa varteenotettavan median kautta. Hän ei perustele tarkemmin, mistä tällainen epäily on lähtöisin.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Riikka Venäläinen seisoo uutisen takana ja pitää Niinistön väitettä informaatio-operaatiosta uskomattomana. Hänen mukaansa Ylen juttu perustuu Puolustusvoimissa merkittävässä asemassa olevaan luotettavaan lähteeseen ja esimerkkitapauksiin työnhaussa rannalle jääneistä kaksoiskansalaisista.

Ministeriöltä täydentävä lakihanke

Niinistö sanoi eilen Ylelle, että aikoo laittaa vireille lakihankkeen, jolla kaksoiskansalaisten pääsy sotilasvirkoihin voitaisiin estää.

Ministeri sanoo STT:lle, että kyse olisi valtiovarainministeriön vireillä olevaa lakiesitystä täydentävästä lakihankkeesta.

– Tässä on kyse Puolustusvoimista ja Maanpuolustuskorkeakoulusta annettujen lakien tarkistamisesta.

Valtiovarainministeriössä valmistellaan lakiesitystä, jonka tarkoitus olisi rajoittaa kaksoiskansalaisten pääsyä tiettyihin valtion virkoihin.

Lakihankkeen sisällöstä Niinistö ei tarkemmin kerro.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut