Uuden eläkelajin suosio yllätti – eläkettä voi saada, vaikka jatkaa työntekoa

Moni 61-vuotias ottaa 50 % eläkkeestä ja jatkaa kokoaikatyössä. Kiinnostaa myös yrittäjiä.

Erityisesti uudesta eläkelajista ovat innostuneet yrittäjät. Mikko Stig

Eija Kupiainen

Vuodenvaihteessa tuli voimaan uusi eläkelaji, osittainen varhennettu vanhuuseläke. Uusi eläkelaji on yllättänyt suosiollaan.

Osittaista varhennettua vanhuuseläkettä voi saada, vaikka jatkaakin työntekoa. Työeläkeyhtiö Elon havainto on, että valtaosa uutta eläkelajia hakeneista jatkaa työntekoa, eli he saavat yhtä aikaa sekä osittaista eläkettä että palkkatuloa.

Erityisesti uudesta eläkelajista ovat innostuneet yrittäjät. Yrittäjiä on Elon vakuutetuista 18 prosenttia, mutta uutta eläkemuotoa hakeneista 40 prosenttia, eläkejohtaja Jouni Seppänen kertoo.

– Eniten varhennetusta ovat kiinnostuneet 61-vuotiaat. Hakijoista heitä on 70 prosenttia.

Työeläkevakuutusyhtiö Varma on myös saanut odotettua enemmän hakemuksia.

– Meillä on laitettu vireille jo 300 hakemusta osittaisesti varhennetulle, Jyrki Rasi sanoo.

Varmakin on havainnut yrittäjien kiinnostuksen.

– Ehkä yrittäjillä on muita paremmat mahdollisuudet säädellä työntekoa.

Osittainen varhennettu tuli entisen osa-aikaeläkkeen tilalle. Vertailuna voi käyttää tietoa, että Varmassa osa-aikaeläkkeitä haki viime vuosina vuosittain noin 700 henkilöä. Elossa puolestaan osa-aikaeläkettä haettiin viime vuonna 600 kappaletta.

Ilmarinen on ottanut vastaan jo noin 400 hakemusta osittaiselle varhennetulle eläkkeelle.

– Määrä on yllättänyt meidät, sanoo osastopäällikkö Nina Bruun.

Osa-aikaeläkkeitä puolestaan haettiin Ilmariselta viime vuosina vajaat 900. Uudesta eläkkeestä näyttää siis tulevan huomattavasti suositumpi kuin entinen osa-aikaeläke oli.

Ilmarisen havainto on, että osittain varhennettua hakeneiden joukkoon on ilmestynyt myös työttömiä. Tätä voi näet saada työttömyyskorvausten, myös ansioon suhteutetun päälle.

Ensimmäiset myönteiset päätökset on työeläkeyhtiöissä jo tehty. Ensimmäiset varhennetut eläkkeet tulevat asiakkaiden tileille helmikuussa.

Vaikka hakemuksia olisi ruuhkaksi asti, nykyajan tietotekniset järjestelmät tekevät hakemusten käsittelystä nopeaa ja sujuvaa.

– Valtaosa hakijoista on tehnyt hakemuksen verkossa, kiittelee Rasi.

Työeläkevakuutusyhtiöiden nettisivuilla on tätä nykyä käteviä laskureita, joilla asiakkaat voivat käydä arvioimassa tulevien eläkkeidensä tasoa.

Laskuri laskee myös, kuinka paljon osittainen varhennettu eläke leikkaa lopullista eläkettä. Vähennysprosentti on 0,4 jokaista varhennuskuukautta kohti.

Suomalaiset ovat siis innostuneet nostamaan osittaista varhennettua enemmän kuin etukäteen arvioitiin. Tätä vauhtia eläkkeensaajien määrä nousee tuhansilla. Kuinka pitkään eläkejärjestelmämme kestää tällaista, eli riittävätkö rahat?

– Kyllä riittävät. Ei ole tarvetta ryhtyä hillitsemään osittaiselle varhennetulle pääsyä, vakuuttaa johtaja Mikko Kautto Eläketurvakeskuksesta.

Osittainen varhennettu eli etukäteen nostettu eläke leikkaa lopullista eläkettä. Vähennyksen säätäminen 0,4 prosentiksi on tulosta vakuutusmatematiikasta.

– Eläkkeen aikaistamisessa on kysymys kansalaisen itselleen tienaaman eläkekertymän maksamisesta pitemmällä aikavälillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut