Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kelan johtava tutkija: Pienituloiset häviävät sairausvakuutusmaksujen muutoksissa

Tutkijan mukaan pienipalkkaiset joutuvat maksamaan suurempaa päivärahamaksua, johon vähennykset eivät vaikuta samalla, kun sairaanhoitomaksun poistaminen ei heitä kovin paljon hyödytä.

Kelan johtavan tutkijan Pertti Honkasen mukaan vaikutus tuloihin vaihtelee alimpien tuloluokkien 0,2 prosentista ylempien tuloluokkien 0,6 prosenttiin. Risto Aalto

Sanna Nikula / STT

Kilpailukykysopimuksessa sovitut sairausvakuutusmaksujen muutokset suosivat hyvätuloisia, kun taas pienituloiset häviävät. Näin sanoo Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen blogissaan.

Kilpailukykysopimuksessa työnantajien sairausvakuutusmaksu lähes puolitettiin 2,12 prosentista 1,08 prosenttiin. Samaan aikaan palkoista ja muista työtuloista perittävä sairausvakuutuksen päivärahamaksu lähes kaksinkertaistui 0,82 prosentista 1,58 prosenttiin.

Päivärahamaksu on suoraan palkasta perittävä maksu, johon eri verovähennykset eivät vaikuta.

Sairausvakuutuksen päivärahamaksu on varsinaisessa verotuksessa vähennyskelpoinen. Verotuksen progression vuoksi maksua lieventävä tai kompensoiva vaikutus nousee tulojen noustessa.

Honkasen mukaan pienipalkkaiset joutuvat maksamaan suurempaa päivärahamaksua, johon vähennykset eivät vaikuta. Myöskään sairaanhoitomaksun poistaminen palkansaajilta ei heitä kovin paljon hyödytä.

– Toisaalta hyvätuloiset nettoavat siitä, että sairaanhoitomaksu poistuu, ja päivärahamaksun korotusta kompensoi siitä saatava verovähennys valtion- ja kunnallisverotuksessa.

Honkasen mukaan maksumuutoksen suhteellinen vaikutus tuloihin vaihtelee alimpien tuloluokkien 0,2 prosentista ylempien tuloluokkien 0,6 prosenttiin.

– Sairausvakuutusmaksujen muutosta ei ole juuri perusteltu muuten kuin sillä, että kiky-sopimuksessa niin oli sovittu. Hyvätuloisia suosivalla ratkaisulla ei liene kuitenkaan mitään tekemistä viennin kilpailukyvyn kanssa. Taustalla on kuitenkin sairausvakuutuksen muodollinen jakautuminen kahteen eri osaan: työtulovakuutukseen ja sairaanhoitovakuutukseen, Honkanen sanoo blogissaan.

Raja 14 000 euron tuloissa

Eläke- ja työttömyysvakuutusmaksujen muutos pienentää tuloja Honkasen mukaan kaikkien tuloja. Hyvätuloisilla sairausvakuutusmaksujen muutos tuottaa kuitenkin enemmän plussaa rahapussiin kuin muiden maksujen korotukset miinusta.

Sairausvakuutuksen päivärahamaksua ei peritä lainkaan alle 14 000 euroa vuodessa ansaitsevilta. Heti 14 000 euron tulorajasta lähtien koko maksu on maksettava.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut