Suljetussa MV-ryhmässä haaveillaan keskitysleiristä – Hakkarainen jäsenenä

Ryhmässä on jäsenenä tunnettuja poliitikkoja.

STT:n selvityksen mukaan perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen on jäsenenä Facebookin suljetussa Mitä Vittua -ryhmässä, jossa haaveillaan säännöllisesti muun muassa poliittisesta väkivallasta. Tommi Anttonen / Lehtikuva

Mikko Gustafsson / STT

Facebookin suljetussa Mitä Vittua -ryhmässä haaveillaan säännöllisesti muun muassa poliittisesta väkivallasta, selviää STT:n selvityksestä. Ryhmässä toistuvat myös toiveet pakolaisten kuolemista.

Ryhmän kommenttiketjuissa puhutaan muun muassa pedofiiliprofeetasta ja toivotaan kadulle jäätyvien turvapaikanhakijoiden polttamista polttolaitoksissa sekä keskitysleirin luomista.

Ryhmässä on toivottu myös liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) tappamista ja fantasioitu presidentti Tarja Halosen väkivaltaisesta kuolemasta.

MV-lehden päätoimittajaksi ­itseään kutsuva Ilja Janitskin kertoo kiinnitetyssä kirjoituksessa vastaavansa Mitä Vittua -ryhmästä nimellään.

MV-lehteen kytkeytyvien rikos­epäilyjen vuoksi Janitskinista on annettu eurooppalainen pidätysmääräys. Häntä epäillään muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, rahankeräysrikoksista, laittomista uhkauk­sista ja tekijänoikeusrikoksista.

STT seurasi keskustelua myös julkisella Suomi Ensin! -foorumilla. Sen ketjuissa toivotaan esimerkiksi muslimien kieltämistä maapallolta ja kansantuomioistuimen perustamista muun muassa poliitikkoja varten.

Hakkarainen mukana Mitä Vittua -ryhmässä

Yli 22 000 hengen Mitä Vittua -ryhmään kuuluu STT:n selvityksen mukaan perussuomalaisten keskisuomalainen kansanedustaja Teuvo Hakkarainen ja ainakin 31 puolueen sivuillaan ilmoittamaa kunnallisvaaliehdokasta. Ryhmään kuuluminen ei tarkoita, että sinne olisi välttämättä liittynyt itse.

Jos suljettuun ryhmään liitetään joku, hänen ei tarvitse hyväksyä erikseen kuulumista ryhmään. Kutsuttu voi erota ryhmästä.

Hakkaraisen jälkeen tunnetuin ryhmään kuuluneista perussuomalaisista on tamperelainen varavaltuutettu Terhi Kiemunki. Kiemunki kertoi perjantaina, että ei ole itse hakeutunut ryhmään ja aikoo poistua sieltä.

– En ole koskaan liittynyt tuollaiseen ryhmään, enkä kannata sitä julkaisua millään tavalla. Joku voi varmaan lisätä siihen kenet vain. En ole koskaan lukenut sieltä mitään, enkä käytä sitä millään lailla.

Hakkarainen ja puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo eivät vastanneet STT:n kommenttipyyntöön.

Hakkarainen ja Kiemunki ovat saaneet käräjätuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

STT kysyi tietoja tämän hetken kunnallisvaaliehdokkaista myös SDP:ltä, kokoomukselta ja keskustalta, mutta ainoastaan perussuomalaisten tiedot olivat keskitetysti saatavilla.

 SDP:n ja keskustan puoluetoimistojen mukaan puoluetoimistolla ei toistaiseksi ole tietoja ehdokkaista. Kokoomus ei halunnut antaa listoja, koska kaikkia nimiä listoilta ei ole julkaistu.

"Kaikin tavoin ikävää kuultavaa"

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen muistuttaa, että Facebook-ryhmän perustaminen suljetuksi avoimen sijaan ei sulje pois rikoksen mahdollisuutta.

Toiviainen kuitenkin sanoo, että ihmiset voivat olla ryhmässä eri syistä.

Hänen mukaansa olisi oleellista saada selville kaksi asiaa: ylittävätkö mielipiteiden kirjoittamiset rikosoikeudellisen kynnyksen ja ketkä ryhmän jäsenistä tahallaan solvaavat, panettelevat ja uhkaavat vähemmistöjä väkivallalla.

– Ryhmän keskustelu on kaikin tavoin ikävää kuultavaa. Ennen kuin rikosoikeudellisen kynnyksen ylittämistä yksittäistapauksessa voi arvioida, pitäisi toimintaa ryhmässä selvittää laajemmin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut