Mainosalalle ohjeet saamenpuvun käytöstä
Ulkopuolisen henkilön pukeutuminen saamenpukuun koetaan välinpitämättömänä ja loukkaavana.
Kulttuurisesta omimisesta (engl. cultural appropriation) on puhuttu viimeisen vuoden aikana paljon. Keskustelu nousee esiin esimerkiksi silloin, kun joku saamelaiskulttuurin ulkopuolinen pukeutuu saamenpukuun, yleensä epäaitoon.
Saamenpuku on saamelaisille tärkeä ja latautunut kulttuurinen symboli, ja siksi se, että joku kulttuurin ulkopuolinen henkilö pukeutuu sellaiseen, koetaan välinpitämättömänä ja loukkaavana. Kritiikki kohdistuu valtakulttuurin pyrkimykseen hyötyä alkuperäiskansojen kulttuureista vielä pitkän kolonisaatiohistorian jälkeenkin.
Nyt saamelaiskäräjät on laatinut yhdessä markkinointitoimisto House of Laplandin kanssa ohjeistuksen siitä, miten saamelaiskulttuuriin liittyvää kuvastoa tulisi käyttää esimerkiksi matkailumarkkinoinnissa. Ohjeistuksen mukaan saamelaisuutta esille tuovan markkinoinnin on esimerkiksi oltava hyvän “tavan mukaista, rehellistä ja totuudenmukaista”. Jos kuva esittää saamelaista, kuvassa tulee myös esiintyä saamelainen, ja jos kuvassa on saamenpuku, puvun tulee olla aito.
Kulttuurisen omimisen kohteeksi joutuminen koskee muitakin vähemmistökulttuureja. Australiassa valtion elokuvalaitos Screen Australia laati muutamia vuosia sitten ohjeistuksen siitä, miten aboriginaaleja tulisi käsitellä ja miten yhteisön kanssa tulisi toimia elokuvia tai televisiosarjoja tehtäessä.
Saamelaiskulttuurin läänintaiteilijan Anne Kirste Aikion mukaan vastaava ohjeistus olisi sovellettavissa kaikkiin kulttuurinaloihin.
Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.