Paljonko sinulla on asuntovelkaa? Tämän verran sitä on keskimäärin

Asuntovelallisilla oli toissavuonna velkaa keskimäärin yli kaksi kertaa vuositulojensa verran.

Velallisilla asuntokunnilla oli toissavuonna asuntovelkoja yhteensä 83,9 miljardia euroa. Risto Aalto

Outi Laatikainen

Asuntovelallisilla asuntokunnilla oli velkaa toissavuonna keskimäärin 219 prosenttia käytettävissä olevista vuosituloistaan, kertoo Tilastokeskus. Nuorimmilla velat olivat yli kolminkertaiset, ja eläkeikäisilläkin oli velkaa lähes puolitoista kertaa vuositulojensa verran.

Asuntovelkaa asuntovelallisilla oli keskimäärin 95 740 euroa, mikä oli 1,7 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Kahden huoltajan lapsiperheistä asuntovelallisia oli 71 prosenttia, yksinhuoltajaperheistä 38 prosenttia, kahden aikuisen lapsettomista asuntokunnista 30 prosenttia ja yhden hengen asuntokunnista harvempi kuin joka viides. Lapsettomien asuntokuntien velkaantuneisuus vaihteli huomattavasti iän mukaan. Ääripäissä kahden huoltajan lapsiperheillä asuntovelkaa oli keskimäärin 128 210 ja yhden hengen asuntokunnilla 65 190 euroa.

Velallisia asuntokuntia oli 1,4 miljoonaa eli 53 prosenttia kaikista. Velkaa oli yhteensä 114,8 miljardia euroa, ja siitä 73 prosenttia eli 83,9 miljardia euroa oli asuntovelkoja. Velat kasvoivat edellisvuodesta reaalisesti 2,7 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.