Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Maistraatit alkavat vihkiä homopareja heti maaliskuun alusta

Tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan 1. maaliskuuta.

Samaa sukupuolta olevien avioliitto tulee mahdolliseksi maaliskuun alusta. Sami Kero

Outi Laatikainen

Tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan 1. maaliskuuta, ja maistraatit alkavat silloin vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja saman tien.

Ennen kuin pari voidaan vihkiä avioliittoon, avioliiton esteet pitää tutkia. Esteiden tutkintaan kuluu seitsemän päivää. Samaa sukupuolta oleva pari voidaan kuitenkin vihkiä avioliittoon heti 1. maaliskuuta, jos tulevan avioliiton esteet tutkitaan parisuhteen rekisteröinnin estetutkintana ja tätä varten pyydetty todistus on voimassa vihkimishetkellä. Sekä avioliiton että parisuhteen rekisteröinnin estetutkinta on voimassa neljä kuukautta.

Rekisteröidyssä parisuhteessa elävä pari voi muuttaa parisuhteensa avioliitoksi maaliskuun alusta, jos parisuhde on rekisteröity Suomessa. Parin on ilmoitettava asiasta maistraatille yhdessä. Rekisteröity parisuhde jatkuu avioliittona ilmoituspäivästä lähtien. Pari voi myös jatkaa rekisteröidyssä parisuhteessa, eli sitä ei ole pakko muuttaa avioliitoksi.

Kirkon kanta homoparien vihkimiseen on selvä. Kirkkohallituksen selvityksen perusteella uusi laki ei tuo papeille oikeutta eikä velvollisuutta vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Piispojen mielestä kaikkia pitää kohdella kirkossa yhtäläisellä kunnioituksella, mutta lakimuutos ei muuta kirkon avioliitto-opetusta eikä vihkimiskäytäntöjä: avioliitto on miehen ja naisen välinen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut