Kansallispuistojen käyntimäärät kasvoivat selvästi

Kasvua vuodesta 2015 kertyi seitsemän prosenttia.

Suomen kansallispuistoissa tilastoitiin viime vuonna yli 2,8 miljoonaa käyntiä, kertoo Metsähallitus. Kasvua edellisvuodesta kertyi seitsemän prosenttia. Metsähallituksen mukaan kasvun taustalla on se, että kansallispuistojen palveluja ja tunnettuutta on kehitetty yhdessä matkailuyritysten ja muiden toimijoiden, kuten kuntien ja maakuntien, kanssa.

– Kansallispuisto- ja muiden luontokohteiden suosio kasvaa vuosi vuodelta. Näyttää siltä, että suomalaiset ovat löytäneet luonnon uudestaan, sanoo Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen tiedotteessa.

Metsähallituksen mukaan kävijöiden rahankäyttö on selvässä kasvussa. Kaikkien 39 kansallispuiston kävijöiden rahankäytön paikalliset kokonaistulo- ja työllisyysvaikutukset olivat yhteensä 178,9 miljoonaa euroa ja 1 774 henkilötyövuotta. Kaikilla valtion kuudella retkeilyalueella ne olivat vastaavasti 13,3 miljoonaa euroa ja 142 henkilötyövuotta.

Rahaa virtaa paikallistalouteen eniten matkailualueilla, missä kävijät viipyvät pidempään ja matkailupalveluita on enemmän tarjolla. Paikallistaloudellisesti merkittävimmät puistot viime vuonna olivat Pallas-Yllästunturin kansallispuisto (60,0 miljoonaa euroa), Urho Kekkosen kansallispuisto (21,7 miljoonaa euroa), Kolin kansallispuisto (19,1 miljoonaa euroa) ja Oulangan kansallispuisto (18,9 miljoonaa euroa).

Luonto- ja historiakohteiden kävijöiden kokemista terveys- ja hyvinvointivaikutuksista on nyt ensimmäistä kertaa laskettu niin sanottu hyvinvointi-indeksi. Yli 80 prosenttia kävijöistä kokee, että käynti kohensi terveyttä ja hyvinvointia. Laskennassa oli mukana 23 kohdetta vuosina 2013–2016.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut