Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusiutuvaa energiaa tuotettiin viime vuonna ennätysmäärä

Tuotanto nousi yli 40 prosenttiin loppukulutuksesta.

Uusiutuvaa energiaa tuotettiin Energiaviraston mukaan viime vuonna yli 40 prosenttia loppukulutuksesta, mikä on ennätysmäärä. Eniten lisääntyi sellutehtaiden jäteliemillä ja metsäteollisuuden sivutuotteilla tuotettu energia. Metsäteollisuus tuotti yli 60 prosenttia uusiutuvasta energiasta.

Suhteellisesti eniten kasvoi kuitenkin tuulivoima. Sen osuus sähkön tuotannosta jäi silti vaatimattomaksi. Tuulisähkön osuus nousi yli 25 prosenttia vajaaseen 4 prosenttiin.

EU asetti vuonna 2008 kullekin jäsenmaalle erikseen tavoitteet uusiutuvan energian osuuden lisäämiseksi. Suomen tavoite oli 38 prosenttia vuonna 2020. Se saavutettiin vuonna 2014.

– Olemme kuusi vuotta etuajassa. Kehitys näyttäisi jatkuvan ylöspäin, arvioi johtaja Pekka Ripatti Energiavirastosta.

Hänen mukaansa parin prosenttiyksikön lisäys tulee pelkästään kaavailluista sellutehdasinvestoinneista. Metsä Groupin Äänekosken suurtehtaan on määrä valmistua ensi syksynä.

Energian loppukäytöstä uusiutuvien osuus on suurempi kuin pelkkä Suomen tuotanto, sillä Suomi tuo runsaasti sähköä Ruotsista.

– Jos tähän lisätään tuontisähkön alkuperä, niin Ruotsin vesi- ja tuulivoiman myötä osuus lähentelee 50 prosenttia, Ripatti kertoo.

Greenpeace tyytyväinen tuulisähkön kasvuun

Ympäristöjärjestö Greenpeace on tyytyväinen tuulivoiman osuuden kasvuun. Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa arvioi, että tuulivoiman tukipäätökset ovat saaneet aikaan sen mihin niillä pyrittiin.

Sen sijaan puun käyttöön järjestö suhtautuu varauksellisesti.

– Ongelmakohta on, että puun kysyntä on kasvanut selvästi liian suureksi, jotta pystyttäisiin pitämään viimeiset arvokkaat metsät pystyssä, Aromaa sanoo.