Näyttelyarvio: Pekka Homasen Kiusatut galleria Beckerissä - Sanottu ja kuultu juurtuu ruumiiseen

Kiusatut. Maalauksia ja veistoksia.

Kun näyttelyn nimi on Kiusatut, tulee teema heti selväksi. Tiedän, keitä katson, ja mistä suunnasta.

Pekka Homasen teokset eivät kuitenkaan ole ahdistavia tai synkkiä. Vaikka ympäristö on monessa maalauksessa lavastemainen, geometrinen ja vailla sielua, ihmiset herättävät uteliaisuuden. Heidät on tehty kirjoittamalla, he ovat kieltä. Kuorensa alla ihminen on värikäs ja kerroksellinen, loputon.

Maalausten maailmassa toistuu laitostumisen tunne. Ihmiset elävät elottomissa huoneissa ja ovat rooliensa vankeja. Neuvotteluhuone-maalauksen ihmiset on aseteltu pitkän pöydän ääreen kuin viimeiselle ehtoolliselle. Heistä kulkee lankoja kattoon: he ovat marionetteja, joiden on mahdotonta riistäytyä irti työpaikkansa hierarkioista.

Tehokkaimmillaan ympäristön ja ihmisen suhde on teoksessa B-luokka, jonka voimakas perspektiivi luo loputtoman käytävän, jolla seisoo pieni lapsi. Värillinen lapsi on värittömän ympäristönsä paineessa ainakin vielä ehjä ja kokonainen.

Sanottu ja kuultu juurtuu ruumiiseen

Lopulta kaikki kääntyy kirjaimiin, joista Homanen on ihmishahmonsa rakentanut. Ihmiset koostuvat sanoista ja niiden osista. Kaikki sanottu ja kuultu juurtuu osaksi omaa ruumista. Seistään katolla, ja täysikuukin on kirjain, valtava taivaallinen O. Toisaalta ihminen on voimaton sanojen kohde, toisaalta hän voi luoda maailmansa ja itsensä kielen kautta uudestaan.

Puuttuva palanen -installaatiossa ihmisen kielellinen rakentuminen on konkreettista. Niin kuin maalatut ihmiset valuvat ja roiskuvat kankaille, tämä puinen ihmishahmo purkautuu kirjaimiksi lattialle. Kolmiulotteinen hahmo liittää maalausten pelkistetyn todellisuuden meidän maailmaamme, vakuuttelee olevansa totta.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut