Ilmatieteen laitos varoittaa lumivyöryriskistä Lapissa

"Hoidetuilla rinteillä voi lasketella turvallisin mielin".

Anne Salomäki / STT

Lumivyöryt ovat todennäköisiä Lapissa useiden laskettelukeskusten alueilla, varoittaa Ilmatieteen laitos. Ennusteen mukaan lumivyöryjen todennäköisyys on suuri Ounas-, Pallas-, Ylläs-, Levi-, Luosto- ja Pyhätuntureilla. Kilpisjärvellä ja Rukalla todennäköisyys on huomattava.

Saariselällä todennäköisyys on viikonlopun aikaan ollut kohtalainen.

Ilmatieteen laitos arvioi lumivyöryjen riskiä viisiportaisella asteikolla, jossa viitostasolla lumivyöryn todennäköisyys on erittäin suuri.

Lähipäivien ennusteen mukaan todennäköisyys pysyy Ounas-Pallaksella, Ylläs-Levillä, Luosto-Pyhällä ja Kilpisjärvellä kolmos- tai nelostasolla eli huomattavana tai suurena. Saariselällä ja Rukalla lumivyöryn todennäköisyys on joko kolmos- tai kakkostasoa.

Lentosäämeteorologi Ari Heikkinen Ilmatieteen laitoksen lento- ja sotilassääpalvelusta Rovaniemeltä muistuttaa, että hoidetuilla rinteillä voi lasketella turvallisin mielin. Varoitus koskee luonnonvaraisia, hoitamattomia rinteitä.

Myös Lapin pelastuslaitos huomautti lumivyöryvaarasta Facebook-sivuillaan lauantaina.

Vaeltaja voi vahingossa laukaista lumivyöryn

Heikkisen mukaan lumivyöryvaaran aiheuttavat lumihankeen muodostuneet kerrostumat. Niiden väliin syntyneiltä liukupinnoilta lumi lähtee herkästi liikkeelle erityisesti nyt, kun voimakkaat tuulet ja lumisateet ovat synnyttäneet kinostumia ja lipparakennelmia. Esimerkiksi romahtava lumilippa voi saada alleen jäävän lumen liikkumaan.

Myös alueella liikkuva ihminen voi aiheuttaa lumivyöryn omalla painollaan.

Viime viikon lauantaina Ylläksellä Kesänkitunturin pohjoispuolella tapahtuneessa lumivyöryssä loukkaantui lievästi yksi laskija. Vyöry lähti liikkeelle, kun ryhmä vapaalaskijoita liikkui hoidettujen rinteiden ulkopuolella. Koko ryhmä pääsi pois paikalta omin voimin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.