Yön uutiskooste

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Pertti Mattila ja Minna Pulli / STT

Entistä useampi haluaa selvittää hedelmällisyytensä

 

Suomalaiset lapsettomuusklinikat lisäävät palveluita kaikille raskautta suunnitteleville. Lasta haluaville suositellaan esimerkiksi hedelmällisyyden tilanteen selvittämistä, erityisesti jos raskaustoivetta on lykätty yli 35 vuoden ikään.

Kiinnostus oman hedelmällisyyden tilanteen selvittämiseen ja perheenlisäyksen suunnitteluun on kasvussa, kolmelta eri klinikalta arvioidaan. Pariskuntien lisäksi sinkut voivat selvittää, miten kiire lapsenhankinnalla on.

KSML: Osa sote- ja maakuntauudistukseen liittyvien lakien eduskuntakäsittelystä uhkaa viivästyä

 

Osa sote- ja maakuntauudistukseen liittyvien lakien eduskuntakäsittelystä uhkaa viivästyä ensi syksyyn, uutisoi Keskisuomalainen. Maakuntauudistuksen muutosjohtajan Pauli Harjun mukaan viivästymässä ovat nimenomaan maakuntien tehtäviä koskevat muut lait. Näissä laissa säädetään esimerkiksi Valtion lupa- ja valvontavirastosta ja sen tehtävien laajuudesta.

Myös kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) kertoo, että on olemassa maakuntahallinnon muita tehtäviä koskevia lakeja, jotka eivät ole olleet lausuntokierroksella. Vehviläisen mukaan niiden käsittely saattaa siirtyä alkusyksyyn.

 

 

Lännen Media: Verovähennysoikeus vauhdittanut rahalahjoituksia yliopistoihin

 

Viime vuoden alusta alkaen voimassa ollut verovähennysoikeus on lisännyt yksityishenkilöiden ja kuolinpesien lahjoituksia yliopistoihin, uutisoi Lännen Media.  Eniten vähennyskelpoisia lahjoituksia sai viime vuonna Aalto-yliopisto, joka sai niitä kahdeksankertaisesti edellisvuoteen verrattuna.

Lännen Median mukaan verovähennysoikeus onkin piristänyt yliopistojen rahankeräyskampanjoita, joissa ne keräävät pääomaa. Kampanjat olivat tuottaneet viime vuoden loppuun mennessä yhteensä 102 miljoonaa euroa.

 

 

MTV: Nuolella lävistetyn joutsenen puolisoakin vainotaan siima-ansoin

 

Lahdessa loukkaantuneen, Heinolan lintutalossa toipumassa olevan joutsenen puolisoa on vainottu siima-ansoin, kertoo MTV. Asiasta kertoi joutsenparin "naapuri" Riku Routo.

Hänen mukaansa joku oli heittänyt kymmeniä metrejä ongensiimaa veteen. Siimaan oli Roudon mukaan laitettu myös korkkeja, jotta se pysyisi pinnalla.

Routo kertoo ostaneensa alueelle valvontakameran, jotta tekijä saataisiin kiinni.

Jousella ammuttu joutsen löydettiin viime viikolla uimasta Vesijärvessä Joutjoen suulla. Asiaa tutkitaan eläinsuojelurikoksena.

 

 

USA:n kongressi aloitti Obamacaren murentamisen

 

Yhdysvalloissa kongressi on ottanut ensi askeleen Obamacarena tunnetun terveydenhuoltouudistuksen purkamiseksi. Sekä senaatti että edustajainhuone ovat nyt hyväksyneet suunnitelman budjettikehyksestä, joka avaa keinot kumota presidentti Barack Obaman läpi ajama sairausvakuutus.

Presidentiksi alkavalla viikolla nouseva Donald Trump on sanonut tahtovansa purkaa Obamacaren mahdollisimman nopeasti. Hänen puolueellaan republikaaneilla on enemmistö sekä senaatissa että edustajainhuoneessa. Obama edustaa demokraattipuoluetta.

Trump on vaatinut terveydenhoitolain korvaamista uudella pikaisesti. (Lähde: AFP)

 

 

Obamacaren purkamisen pelätään vievän työpaikkoja

 

Yhdysvalloissa republikaanien hanke presidentti Barack Obaman terveydenhuoltouudistuksen purkamiseksi on herättänyt huolta työpaikkojen menetyksistä.

Liki kolme miljoonaa työpaikkaa on vaarassa kadota, jos uudistus kumotaan ilman korvaavan järjestelmän välitöntä käynnistämistä, Commonwealth Fund -säätiön ja George Washingtonin yliopiston tutkimuksessa todetaan.

Sen mukaan työpaikkojen joukkokato uhkaa vuoteen 2021 mennessä, mikäli Obamacaren myötä aloitettu valtionapu muun muassa sairausvakuutusten ottamiseen lakkautetaan.

Leikkaukset tuntuisivat etenkin vakuutusyhtiöiden, sairaaloiden ja terveyspalveluiden liiketoiminnassa.

 

 

Lehti: Trump tapasi fyysikon, jonka mukaan ilmastonmuutos on hyväksi

 

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on tavannut fyysikon, jonka mukaan ilmaston lämpiäminen on ihmiskunnalle hyödyksi. Washington Postin mukaan Trump tapasi fyysikko William Happerin perjantaina.

Princetonin yliopiston fysiikan professori Happer arvioi vuonna 2015 senaatille, että hiilidioksidin lisääntymisen ja ilmaston lievän lämpiämisen hyödyt ovat paljon suuremmat kuin niiden tuomat haitat. Hän uskoo muutoksen esimerkiksi lisäävän viljasatoja.

Tiedepiireissä vallitsee laaja yksimielisyys siitä, että ilmastonmuutos tuo isoja riskejä.

 

 

Välimereltä pelastettiin eilen arviolta 550 ihmistä

 

Italian rannikkovartioston mukaan Välimereltä pelastettiin eilen arviolta 550 siirtolaista. Lisäksi merestä löydettiin kahden ihmisten ruumiit.

Mereltä löydetyt siirtolaiset pelastettiin kumiveneistä neljässä erillisessä operaatiossa. Rannikkovartioston tiedotteessa kerrottiin, että pelastusoperaatiot sujuivat hyvin huolimatta vaikeasta säästä.

YK:n mukaan yli 5 000 ihmistä on kuollut ylittäessään Välimerta sitten vuoden 2016. (Lähde: AFP)

 

 

Espanja ja Unkari pidättivät viisi Isis-yhteyksistä epäiltyä

 

Espanjan ja Unkarin poliisit ovat pidättäneet yhteensä viisi ihmistä epäiltyinä yhteyksistä äärijärjestö Isisiin. Kahden maan pidätyksillä ei tiettävästi ole yhteyttä toisiinsa.

Perjantaina pidätetyiltä takavarikoitiin useita aseita, viranomaiset kertoivat.

Espanjan Figueresissä otettiin kiinni marokkolainen mies, jolla on hollantilaiset henkilöllisyyspaperit. Afrikan rannikolla sijaitsevassa Espanjan Ceutassa puolestaan pidätettiin kaksi espanjalaista miestä.

Unkarin poliisi pidätti belgialaisen ja ranskalaisen naisen. Nuorten naisten epäillään olleen matkalla Syyriaan liittyäkseen Isisiin. (Lähde: AFP)

 

 

Telegraph: Vauvana USA:ssa siepattu löytyi 18 vuoden jälkeen

 

Yhdysvalloissa on löydetty 18 vuoden etsinnän jälkeen nainen, joka siepattiin heti syntymän jälkeen sairaalasta. Muun muassa Telegraph-lehti kertoo, että Floridassa siepattu Kamiyah Mobley löytyi lopulta Etelä-Carolinan osavaltiosta.

Nuoren naisen henkilöllisyys varmistettiin DNA-testillä.

Hyväkuntoisena löydetyn Mobleyn kerrotaan olevan häkeltynyt. Koska nainen on täysi-ikäinen, hän saa itse valita, ottaako hän yhteyden biologisiin vanhempiinsa.

Mobleyn 51-vuotias kasvattiäiti saa syytteen sieppauksesta.

Viranomaiset eivät julkistaneet nimeä, jonka sieppauksesta epäilty oli tytölle antanut.

 

 

Komarov kaukalossa, Raanta ei

 

Jääkiekon NHL:n suomalaisista Toronton Leo Komarov pelasi yön kierroksella, mutta vastapuolella New York Rangers istutti Antti Raantaa vaihtopenkillä. Toronto kävi hakemassa sarjapisteet New Yorkista maalein 4–2.

Rangersin maalissa Henrik Lundqvistilla ei ollut paras päivänsä, mutta Toronton veräjänvartija Frederik Andersen oli vakuuttava: tanskalainen torjui 34 kiekkoa.

Vanha suurseura Chicago otti matkaottelussa nolosti takkiinsa. Washington takoi tulostaululle tylyt lukemat 6–0.

Kesken olevissa peleissä Valtteri Filppula syötti Tampa Baylle maalin Columbusta vastaan. Ottelu oli toisella erätauolla lukemissa 1–1.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.