Suomen Pankilta talouskuva palkkaneuvottelujen pohjaksi

Uusi palkkamalli liittojen ruodittavana

STT

Suomen uutta palkkamallia ruodittiin tänään ensimmäistä kertaa laajalla kokoonpanolla. Tähän mennessä vientiteollisuuden työnantaja- ja palkansaajaliitot ovat neuvotelleet uudesta palkkamallista keskenään.

Tänään vientiliitot järjestivät laajan keskustelutilaisuuden, johon osallistui noin 40 työmarkkinavaikuttajaa. Mukana olivat myös palvelualat ja julkinen sektori sekä keskusjärjestöjen edustus.

Tapaamisessa esiteltiin vientiliittojen ajatuksia ja keskusteltiin yhdessä työmarkkinajärjestelmän kehittämisestä.

Uuden palkkamallin keskeinen ajatus on, että vientiliitot neuvottelevat työehtosopimuskierroksen alussa päänavauksen ja sopivat yhdessä sopimuksiinsa tehtävien muutosten kustannusvaikutuksesta. Sen jälkeen omista työehtosopimuksistaan neuvottelevat julkinen sektori ja palvelualat eivät saisi ylittää kustannustasoa.

Neuvottelujen pohjana olisi yhteinen, Suomen Pankin julkaisema kuva talouden tilasta ja kehityksestä.

Vientiliittojen luonnostelema työmarkkinamalli ei ole kopio Ruotsissa käytössä olevasta niin sanotusta teollisuussopimuksesta, mutta tavoite on kuitenkin sama.

Vientiliitot kertovat käyneensä tiiviitä neuvotteluja työmarkkinamallista, ja liittojen ajatuksista on keskusteltu kunkin keskusjärjestön sisällä.

Eri arvioiden mukaan Suomen mallista pitäisi päästä sopuun lähikuukausina, sillä sen jälkeen liitot keskittyvät syksyn liittokierrokseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.