Tuomioistuinten lisävallan vaikutus lainsäätäjään jäisi kysymysmerkiksi

Mikko Gustafsson / STT

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ongelmakohtia on ollut kompurointi perustuslain kanssa. Eduskunnan perustuslakivaliokunta on puuttunut esimerkiksi ehdotukseen tuplata sakkomaksut valtion budjetin paikkaamiseksi ja maksaa maahanmuuttajille työmarkkinatuen sijaan sitä pienempää kotoutumistukea.

Oikeustieteen professori Juha Lavapuro Turun yliopistosta ja valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta ennakoivat osin eri tavoin sitä, kuinka tuomioistuinten mahdollisuus olla noudattamatta lakia yksittäistapauksissa perustuslain vuoksi vaikuttaisi lainsäätäjiin.

Lavapuro uskoo, että lainsäätäjä skarppaisi perustuslakiasioissa, jos tuomioistuimella olisi enemmän tulkintavaltaa. Hän uskoo, että tuomioistuinten valta jättää lakia soveltamatta tekisi valmisteluvaiheesta yhä huolellisemman.

Myös Ojanen toivoo muutoksen parantavan lainvalmistelua mutta samalla pelkää, että ainakin osassa tapauksista vaikutus lainsäätäjään voisi olla ajoittain päinvastainenkin.

– Epäilevä Tuomas voisi sanoa, että lainsäätäjä alkaa liikaa luottaa tuomioistuinten paikkaavan mahdolliset perustuslakiongelmat yksittäisissä oikeusjutuissa. Esimerkiksi sisäministeri Paula Risikko (kok.) vetosi taannoin siihen, että oikeusvaltiossa tuomioistuimet korjaavat liian tiukasta turvapaikkapolitiikasta juontuvat ylilyönnit turvapaikanhakijoiden palautuksissa. Tällainen ajattelu voi heikentää perustuslain ja ihmisoikeuksien huomioimista lainsäädäntövaiheessa.

Lisäksi Ojanen korostaa, että ihmisen on oltava kykeneväinen tuomaan asiansa tuomioistuimeen ennen kuin tuomioistuin voi alkaa toimia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.