Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Porvoon vedenkeittokehotus jatkunee loppuviikkoon – epäillään veden ulosteperäistä saastumista

Syytä saastuneelle vedelle ei vielä tiedetä.

Vesijohtovettä laskettiin hanasta juomalasiin Helsingissä 9. syyskuuta 2013. Martti Kainulainen / Lehtikuva

Heta Hassinen / STT

Porvoo on varautunut jatkamaan tiistaina annettua vedenkeittokehotusta ainakin muutaman päivän. Keittokehotus annettiin Porvoon ja osittain Askolan alueelle, koska Myllymäen vesitornista maanantaina otetussa näytteessä todettiin E.coli-bakteeria, joka viittaa veden ulosteperäiseen saastumiseen.

Saastumiseen syytä selvitettiin tiistaina. Bakteerilöydöksen vuoksi Myllymäen vesitorniin syötettiin klooria, joten vesi voi maistua ja haista kloorilta.

Porvoon veden toimitusjohtaja Risto Saarinen kertoo STT:lle, että tiistaina otettujen uusien näytteiden tulokset valmistuvat todennäköisesti keskiviikkona iltapäivällä.

Porvoon sosiaali- ja terveysjohtaja Pia Nurmeen mukaan keittokehotuksen jatkamiseen on varauduttava, koska ensimmäisen puhtaan vesinäytteen jälkeen tarvitaan vielä puhtaita kontrollinäytteitä.

Asukkaita on ohjeistettu keittämään ruoka- ja juomavettä noin viiden minuutin ajan ennen käyttöä. Tuoreita vihanneksia ja hedelmiä ei saa huuhdella keittämättömällä verkostovedellä. Astioita voi käyttää tiskaamiseen jälkeen sitten, kun ne ovat kuivuneet. Vettä voi käyttää peseytymiseen ja pyykinpesemiseen, mutta käsienpesun jälkeen tulee käyttää käsiä desinfioivaa ainetta.

Porvoon kaupunki käynnisti tiistaina väliaikaisen vedenjakelun viidessä pisteessä. Vesipisteistä asukkaat voivat hakea puhdasta juomavettä säiliöautoista omiin vesiastioihinsa.

Sairastumisia ei tiedossa

Sosiaali- ja terveysjohtaja Nurme kertoo, että kaupungin tietoon ei ole tullut veden saastumiseen liittyviä joukkosairastumisia.

– Jokunen yksittäinen soitto terveysasemalle on tullut aiheeseen liittyen, mutta ei mitään massareagointia, Nurme sanoo.

Hän huomauttaa, että tänä talvena alueella on ollut liikkeellä vatsatautia poikkeuksellisen paljon jo aiemmin.

Myöskään HUS-kuntayhtymän mukaan Porvoon sairaalan päivystykseen ei ole tullut vatsatautiin sairastuneita. Kuntayhtymä tiedotti tiistaina, että sairaalaan on toimitettu puhdasta vettä ja toiminta jatkuu normaalisti.

 Kuvituskuvaa arkistosta

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut