Kateelliset roikkuvat somessa

Heikki Kärki

Haluatko olla onnellisempi vuonna 2017? Siihen on löydetty yksinkertainen keino: vähennä sosiaalisen median käyttöä.

Kööpenhaminan yliopiston psykologian tutkijat selvittivät, että jo viikon tauko Facebookista lisää hyvinvoinnin kokemusta ja tyytyväisyyttä omaan elämään. Ilmiö korostui ihmisillä, jotka käyttävät palvelua usein.

Samanlaisia tuloksia on saatu aiemminkin. Yhdysvaltalaistutkijat löysivät jo vuonna 2014 yhteyden Facebookissa käytetyn ajan ja masentuneisuuden välille.

Facebookin vähentäminen ei ole kuitenkaan helppoa. Tanskalaistutkimukseen osallistuneista 13 prosenttia myönsi käyttäneensä palvelua viikon aikana, vaikka tutkimusasetelmaan kuului sen lopettaminen.

Ennen kuin tuhoaa tilinsä sosiaalisesta mediasta, kannattaa tutkimuksiin tutustua tarkemmin.

Niiden perusteella Facebook itsessään ei juuri aiheuta masennusta, vaan ongelma on siinä, kuinka ihmiset palvelua käyttävät. Eniten kielteisiä tunteita kokevat ne, jotka eivät viesti juuri lainkaan. He seurailevat muita, usein etäisiä tuttaviaan ja tulevat kateellisiksi. Pelkästään läheisten ystäviensä kanssa kommunikoiville sosiaalinen media vaikutti sen sijaan lisäävän onnellisuutta.

Ymmärtäähän sen. Minäkin olen niin pieni ihminen, että puolituttujen rantalomakuvat ja muu täydelliseltä vaikuttava elämä saattaa joskus ärsyttää. Paras ratkaisu ei silti ole sosiaalisesta mediasta eristäytyminen. Paras ratkaisu on lopettaa vertaileminen ja hankkia oma elämä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut