Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupan työntekijöitä odottaa jouluna muhkea tili – "Lisät poikkeuksellisen korkeat"

Jouluna kaupassa töissä olevien palkka muodostuu monimutkaisesta lisien palapelistä.

Aukioloaikojen vapauduttua viime vuodenvaihteessa on kaupoille tarjoutunut mahdollisuus pitää ensimmäistä ovensa auki ympäri vuorokauden myös joulun pyhinä. Vielä viime jouluna kaupat joutuivat sulkemaan jouluaattona puoliltapäivin, mutta tänä aattona Jyväskylässä esimerkiksi Prismoihin ja K-Citymarketeihin pääsi ostoksille neljään asti.

Riippuen suhtautumisesta, myyntiajat voivat olla kaupan työntekijöille iloinen joululahja. Erilaiset lisät mahdollistavat sen, että jouluna voi päästä tienaamaan.

– Lisäviidakko on varsinainen viidakko. Työntekijän kannalta on hyvä, että lisät ovat poikkeuksellisen korkeat, tällaisia ei ole teollisuudessakaan. Toisaalta voidaan miettiä, onko paino liikaa lisissä vai pitäisikö peruspalkankin olla korkeampi, sanoo PAMin neuvontapäällikkö Juha Ojala.

– Lisistä muodostuu normaalisti varsinkin osa-aikatyöntekijöillä 30 prosenttia palkasta. Nyt jos sattuu hyvät tunnit, niin lisistä voi saada jopa 80-90 prosenttia ylimääräistä, Ojala kertoo.

Joulunajan hulabaloo

Kauppojen myyjille sovelletaan Palvelualojen ammattiliiton työehtosopimusta. Kaupan työntekijän peruspalkka on työkokemuksesta ja työskentelypaikasta riippuen noin kaksitoista euroa tunnilta.

TES:n mukaan tänä jouluaattona työntekijät saavat perustuntipalkan lisäksi lauantailisän, jota maksetaan kello 13.00–24.00 väliseltä ajalta. Lisä on Helsingin alueella työskenteleville 5,34 euroa tunnilta ja muualla Suomessa 5,16 euroa.

Kirkolliset juhlapäivät lihottavat myyjän rahapussia kiitettävästi. Joulupäivänä työntekijälle maksetaan kaksinkertaista peruspalkkaa, minkä lisäksi iltakuuden jälkeen tehtävästä työstä annetaan niin sanottua hulabaloo-lisää.

Hulabaloo-raha on joulunajan erikoisuus, jota maksetaan marras-joulukuussa sunnuntai-iltaisin kuudesta puoleenyöhön asti tehdystä työstä. Se on kaksinkertainen iltalisä, Helsingin seudulla 8,18 euroa ja muualla 7,82 euroa.

Tapaninpäivältä maksetaan niinikään kaksinkertaista palkkaa. Illalla kuuden jälkeen tilille kertyy vielä tavallinen iltalisä, Helsingissä 4,09 euroa ja muualla 3,91 euroa.

Jos joutuu yötöihin, maksetaan yölisää, joka on Helsingissä 6,14 euroa ja muualla Suomessa 5,84 euroa.

– Yölisää on pidetty joskus erikoisena, että tarvitaanko tällaista. No, nykyään se ainakin pitää olla, koska enenevissä määrin ollaan yölläkin töissä, Ojala sanoo.

Raha motivoi pyhänäkin töihin

Lisistä koostuva palkka muodostaa monimutkaisen palapelin.

Pohjalan mukaan kokonaisuutena palapeli on kuitenkin tarpeellinen. Suomalaisessa yhteiskunnassa pyhiä pidetään edelleen epämukavina työaikoina, joina tarkoitus on mieluummin viettää aikaa perheen kanssa. Siksi niistä myös maksetaan enemmän.

Ojalan korviin ei ole kantautunut viestejä siitä, että kaupoilla olisi ollut ongelmia saada joulun ajalle työntekijöitä. Lihava tili hokuttaa erityisesti nuoria työntekijöitä tarttumaan tilaisuuteen.

– Idea on, että ne tekisivät töitä, jotka haluavat ja ne saisivat pitää vapaata, jotka haluavat. Jos töitä tekevät ne, jotka tahtovat, kaikki on hyvin, Ojala sanoo.