Sirkkoja lautaselle? Jopa 70 prosenttia suomalaisista on kiinnostunut hyönteisruoasta

Kyselytutkimuksen mukaan hyönteiset halutaan lautaselle jauhettuna.

Oletko maistanut hyönteisruokaa? Kolmannes kyselytutkimukseen vastanneista kertoo tehneensä niin. Marja Mallat

Outi Laatikainen

Suomalaisia kiinnostaa hyönteisruoka. Kyselytutkimuksessa jopa 70 prosenttia vastaajista ilmoitti olevansa kiinnostunut siitä. Puolet arvioisi ostavansa hyönteisruokaa, jos sitä olisi myynnissä ruokakaupoissa. Kolmannes on jo maistanut hyönteisruokaa.

Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) hankkeessa tutkitaan mahdollisuuksia hyönteisten hyödyntämiseen suomalaisessa ruokaketjussa. Hankkeessa on tutkittu myös suomalaisten suhtautumista hyönteisten syöntiin ja vertailtu sitä suhtautumiseen Ruotsissa, Saksassa ja Tsekeissä. Ruotsalaisista hyönteisruoasta on kiinnostunut vain hieman alle 40, tsekkiläisistä 30 ja saksalaisista 25 prosenttia. Kyselyyn vastasi 585 suomalaista.

Kyselytutkimuksen mukaan hyönteiset halutaan lautaselle jauhettuina. Kokonaiset, paljaat hyönteiset ovat useimmille liian vieraita.

– Hyönteisistä ehdotettiin korvaajia tuttujen tuotteiden raaka-aineiksi esimerkiksi lihapulliin, nugetteihin tai pitsan täytteeksi, kertoo tiedotteessa laboratoriopäällikkö Terhi Pohjanheimo Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta.

Tutkituista esimerkkituotteista esimerkiksi jauhettuja hyönteisiä sisältävät sirkkaruislastut koettiin hieman miellyttäviksi ja wokatut jauhomadot ja kasvikset epämiellyttäviksi.

Hankkeen koordinaattorin Jaakko Korpelan mukaan kuluttajia estää syömästä hyönteisiä epätietoisuus hyönteisten aistittavasta laadusta ja turvallisuudesta.

– Tarjoamalla kuluttajille faktoihin perustuvaa tietoa hyönteisten ruokakäytöstä ja maistamismahdollisuuksia voidaan edesauttaa hyönteisruoan hyväksyntää. Osa kuluttajista pitää hyönteisiä jo nyt potentiaalisena vaihtoehtona ruokavaliossaan niiden ravitsemuksellisten ja ekologisten arvojen sekä uutuusarvon vuoksi, Korpela sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.