Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

"Maailman vesipula olisi otettava vakavasti"

World Economic Forum: suurin globaali riski.

Puhdasta vettä suoraan hanasta. Sami Saarenpää

Timo Riistaniemi

Vesipula olisi otettava todesta, vaatii World Economic Forum. Kolmasosa ihmiskunnasta elää alueilla, joissa makeaa vettä on 1 700 kuutiometriä per henkilö vuodessa. Mikäli jonkin alueen vesivarat henkeä kohden laskevat alle tuhanteen kuutiometriin per vuosi, on alue YK:n mittareilla mitattuna vesikriisialuetta. Kalifornia on tunnettu vesipulastaan, mutta Yhdysvalloissa on muitakin vesipulan vaivaamia alueita. Ruotsissa Gotlannin saari ja maan kaakkoiskolkka on myös ollut ajoittain vesipulan kourissa.

Monet keskeiset teollisuusalat ovat täysin puhtaan veden verassa. Näitä ovat kaivosteollisuus, kemian teollisuus ja paperiteollisuus.

Esimerkiksi Chilessä valtio on säätänyt kaivosteollisuutta koskevan lain, jonka mukaan kaivokset eivät saa käyttää tuotantoonsa pohjavettä, vaan niiden pitää rakentaa suolanpoistolaitos ja tehdä käyttämänsä vesi suolaisesta merivedestä. Vesipula näkyy siis välittömästi kaivosyhtiöiden tuloslaskelmassa, sillä käyttöveden teko merivedestä on kallista.

Lähde: Svenska Dagbladet

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut