Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokuva-arvio: Vain vähän toivoa universumissa

Elokuva: Itsenäinen Star Wars -elokuva Rogue One päättyy siihen mistä neljäs episodi alkaa. Elokuva on aikuisille faneille suunnattu scifiseikkailu.

Rogue One: A Star Wars Story

Rogue One: A Star Wars Story on ensimmäinen itsenäinen Star Wars -saagan elokuva. Eli tapahtumat sijoittuvat Star Wars -universumiin, mutta tarina ei kuulu siihen suureen saagaan, josta olemme nähneet seitsemän episodia.

Tuottaja Kathleen Kennedy on vakuuttanut, että Rogue One ei saa jatko-osia. Sen sijaan muita itsenäisiä elokuvia saamme melko varmasti nähdä.

Sivurooleista löytyy tuttuja hahmoja, mutta päähenkilöt ovat uusia. Tarina myös liittyy suureen Star Wars -kaanoniin, vaikka ei sitä edistäkään. Tapahtumat sijoittuvat 3. ja 4. episodin väliin, aikaan juuri ennen 4. episodia, joka on siis se kaikkien aikojen ensimmäinen Star Wars -seikkailu.

Rogue One on monimutkainen elokuva. Kestää hetken, että homman jujusta saa kiinni, koska entisillä tiedoilla ei pärjää.

Päähenkilö Jynin isä Galen Erso (Mads Mikkelsen) on Imperiumin tiedeupseeri ja kokonaisia planeettoja tuhoavan Kuolontähden pääsuunnittelija. Elokuvan alussa Imperiumi löytää pitkään piilotellen Galenin ja pakottaa hänet takaisin Kuolontähden rakennustöihin.

6-vuotias tyttö Jyn pakenee isänsä käskystä ja kasvaa seuraavat 15 ilman vanhempiaan. Varsinainen päätarina alkaa, kun Jyn (Felicity Jones) on nuori aikuinen nainen, joka vähät välittää politiikasta, Imperiumin hirmuhallinnosta tai sitä vastustavista kapinallisista. Isänsä maineen kautta Jyn kuitenkin tutustuu kapinallisjoukkoon. Juonen punainen lanka on Kuolontähden piirustusten varastaminen.

Kun viime vuonna ilmestynyt edellinen Star Wars -elokuva, The Force Awakens, oli tehty uudelle sukupolvelle, Rogue Onen pääkohderyhmä on aikuiset fanit. He joille episodit 4–6 ovat pyhiä taideteoksia. Tyyli on vakavamielinen, ja toivo on vähissä. Huumoriakin mukana tosin on. Siitä vastaa lähinnä uusi robottisankari K-2SO, jonka uudelleenohjelmoinnilla on ollut omat sivuvaikutuksensa.

Force Awakens sai minulta aikoinaan neljä tähteä, missä näin jälkikäteen ajatellen oli tähti liikaa. Elokuva tuntuu nykyään fanifiktiolta, episodien 4–6 huippukohtien kierrätykseltä. En osaa sanoa, onko Rogue One silti sitä paremmin Star Wars -elokuva, mutta ainakin se on parempi sotaelokuva.

Tunteet eivät tällä kertaa nojaa nostalgiaan. Kun jatkoa ei ole tulossa, lopussa ei tarvitse miettiä vain sitä, miten tarina saadaan jatkumaan. Siksi Rogue One on Force Awakensia jännittävämpi: henkilöhahmot voivat ihan oikeasti kuolla.

Vahvempi pääroisto olisi tehnyt tarinalle hyvää. Käsikirjoitus on ammattilaisten työnäyte, mutta ”ihan ok” ei anna aihetta suureen riemuun.

3/5 tähteä.

Ohjaus: Gareth Edwards. Päärooleissa: Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn, Forest Whitaker, Mads Mikkelsen, Donnie Yen. Tyylilaji: scifi-seikkailu. K12.