Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ahvenanmaalla uusi rajoitusvyöhyke lintuinfluenssan vuoksi

Eviran mukaan tällä viikolla Ahvenanmaalta on tullut yksi tautitapaus lisää.

Saana Uosukainen / STT

Ahvenanmaalle perustetaan uusi rajoitusvyöhyke H5N8-tyypin lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi, kertoi Elintarviketurvallisuusvirasto Evira torstaina.

Eviran mukaan tällä viikolla Ahvenanmaalta on tullut yksi tautitapaus lisää. H5-tyypin lintuinfluenssa on todettu yhdestä merikotkasta Finströmistä.

– Uusi alue on 10 kilometrin säteellä siitä, mistä merikotka löydettiin, kertoi Eviran yksikönjohtaja Terhi Laaksonen.

Siipikarjan ja siipikarjatuotteiden siirtoja rajoitetaan ja siipikarjatiloilla tehdään tarkastuksia rajoitusvyöhykkeen sisällä.

Laaksosen mukaan siipikarjan harrastajien ja kaupallisten toimijoiden tulee olla erittäin huolellisia tautisuojauksen kanssa.

– Ei riitä että linnut pidetään sisällä vaan pitää huolehtia, ettei ihminen kuljeta virusta vaikka kengänpohjissaan, Laaksonen sanoo.

– Ihminen ei ole niinkään vaaravyöhykkeellä vaan kotieläimenä pidetyt kanat.

Maa- ja metsätalousministeriön määräys siipikarjan sisälläpidosta tuli voimaan tässä kuussa ja kestää toukokuun loppuun saakka.

Kolme merikotkaa ja joutsen

Evira tutkii myös useita muita lintuinfluenssaepäilyjä Ahvenanmaalta lähetetyistä luonnonvaraisista linnuista.

– Tällä hetkellä tutkitaan kolmea merikotkaa ja yhtä joutsenta Ahvenanmaalta, kertoi Laaksonen.

Laaksosen mukaan tällä viikolla tutkittavana on ollut yhteensä seitsemän lintua Ahvenanmaalta sekä myös yksi porilaisjoutsen. Kahdesta Ahvenanmaan linnusta sekä Porin linnusta ei löytynyt kyseistä tautia.

Laaksosen mukaan taudin kestoa ei voi ennustaa, mutta paljon merkitsee, tuleeko kylmä nopeasti, jolloin vesilinnut muuttavat etelään.

Linnuille kuolettavaa lintuinfluenssaa on löydetty luonnonvaraisista linnuista ja siipikarjatiloilta useista Euroopan maista ja Ahvenanmaalta.

Ahvenanmaalta tautia löytyi ensimmäisen kerran kaksi viikkoa sitten tukkasotkista, ja marraskuun lopussa influenssaa löytyi Maarianhaminan lintutarhan riikinkukoista ja kanoista.

Paraisten Nauvosta kuolleina löydetyistä tukkasotkista löydettiin tautia joulukuun alussa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut