Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Suomessa tupakoidaan kolmanneksi vähiten EU:ssa

Vain Ruotsi ja Iso-Britannia Suomea savuttomammat.

Tupakointikiellot Suomessa ovat tehonneet. Suomessa tupakoidaan kolmanneksi vähiten EU:n alueella. Nora Hurd

Sari Vanninen

Suomessa tupakoidaan kolmanneksi vähiten Euroopan unionin alueella. Yli 15-vuotiaista suomalaista tupakoi 19,3 prosenttia vuonna 2014.

Suomea savuttomampia ovat vain ruotsalaiset ja britit. Ruotsissa yli 15-vuotiaista tupakoi 16,7 prosenttia ja Isossa-Britanniassa 17,2 prosenttia.

Keskimäärin Euroopan unionin alueella joka neljäs tupakoi. Viidennes tupakoi päivittäin ja vajaat viisi prosenttia satunnaisesti.

Tiedot käyvät ilmi Eurostatin keskiviikkona julkaisemasta tilastosta, joka pohjautuu eurooppalaiseen terveyttä koskevaan haastattelututkimukseen. Eurostat on Euroopan unionin tilastotoimisto, jonka kautta saa vertailukelpoista tilastotietoa EU:sta ja EU:n 28 jäsenvaltiosta.

Tilastotietojen mukaan ruotsalaiset ja suomalaiset myös altistuvat kaikkein vähiten passiiviselle tupakoinnille sisätiloissa. Ruotsissa passiiviselle tupakoinnille altistuu päivittäin 5,9 prosenttia ja Suomessa vain hieman enemmän, 6,3 prosenttia.

Koko EU:ssa 21,6 prosenttia altistuu päivittäin passiiviselle tupakoinnille sisätiloissa. Ongelma on ylivoimaisesti suurin Kreikassa, jossa lähes kaksi kolmesta altistuu passiiviselle tupakoinnille. Myös Kroatiassa, Bulgariassa ja Romaniassa passiivinen tupakointi on yleistä.

Eniten tupakkaa palaa Bulgariassa, jossa joka kolmas (34,7 prosenttia) tupakoi. Kovia tupakoijia ovat myös kreikkalaiset, itävaltalaiset, slovakialaiset ja latvialaiset. Näissä maissa noin 30 prosenttia yli 15-vuotiaista tupakoi.

Kaikissa EU-maissa miehet tupakoivat naisia enemmän. Suurin ero tupakoivien miesten ja naisten välillä on Liettuassa, jossa miehistä tupakoi 40,3 prosenttia mutta naisista vain 12,3 prosenttia. Myös esimerkiksi Latviassa ja Virossa ero tupakoivien miesten ja naisten välillä on suuri. Koko EU:ssa miehistä tupakoi 28,7 prosenttia ja naisista vajaat 19,5 prosenttia.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut