Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kustantamon johtaja ei avaa sopimusta Oksasen kanssa

Markus Lähdesniemen mukaan molemmilla osapuolilla oli halu sopia riita, minkä vuoksi sopiva ratkaisu löytyi.

Sofi Oksanen ja Bazar ovat vääntäneet kahdesta asiasta käräjäoikeutta myöten. Antti Aimo-Koivisto

Mikko Gustafsson / STT

Kustantamon johtaja Markus Lähdesniemi Bazarilta ei avaa kirjailija Sofi Oksasen kanssa tehdyn sopimuksen ehtoja. Hänen mukaansa Oksanen ei kuitenkaan ole edelleenkään kirjoittamassa Ranskalainen päärynä -romaania.

Lähdesniemen mukaan molemmilla osapuolilla oli halu sopia riita, minkä vuoksi sopiva ratkaisu löytyi. Hän sanoo kuitenkin, ettei voi avata sopimuksen yksityiskohtia millään tavalla tarkemmin.

– Aikaa voi käyttää parempaankin kuin riitelemiseen. Päästään nyt sitten eteenpäin, Lähdesniemi sanoo.

Lähdesniemen mukaan sovun hankaluutta kuvaa se, että käräjäoikeuden päätöksestäkin on kulunut jo reippaasti yli vuoden verran aikaa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Oksasen viime vuoden heinäkuussa 35 000 euron vahingonkorvauksiin toteutumatta jääneestä Ranskalaisesta päärynästä. Bazar-yhtiöt vaati Oksaselta käräjillä 800 000 euron korvausta kirjoittamatta jääneestä teoksesta.

Ranskalainen päärynä -kirjan lisäksi oikeudessa väännettiin myös romaanien Baby Jane ja Stalinin lehmät ruotsinkielisten käännösten kustannussopimuksista. Oksanen purki sopimukset, koska hänen mukaansa Bazar ei maksanut rojalteja asiallisesti.

Käräjäoikeus katsoi jääneen näyttämättä, että Oksanen olisi syyllistynyt sopimusrikkomukseen purkaessaan kustannussopimuksen sopimusrikkomuksen perusteella.

STT ei ole toistaiseksi tavoittanut Oksasta kommentoimaan syntynyttä sopua. Hän kuitenkin kertoi tiedotteessa iloitsevansa sovusta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut