Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ahvenanmaalla todettiin lintuinfluenssaa

Tarttumisriski ihmiseen on hyvin pieni.

Kuvituskuva. Jussi Nukari / Lehtikuva

STT

Ahvenanmaalla on todettu lintuinfluenssaa, kertoo elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Nyt selvitetään, onko kyseessä Euroopassa levinnyt H5N8-tyypin lintuinfluenssavirus. H5N8 sairastuttaa lintuja, mutta sen tarttumisriski ihmiseen on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan hyvin pieni.

H5-tyypin lintuinfluenssaa löydettiin Ahvenanmaalla kuolleista tukkasotkista. Kuolleita lintuja on löytynyt Lemlandin ja Vårdön alueelta.

Evira suosittelee siipikarjan ja harrastelintujen ottamista sisälle lintuinfluenssatilanteen vuoksi. Maa- ja metsätalousministeriö on antamassa huomenna asetuksen, jolla siipikarja määrätään pidettäväksi sisällä. Määräyksellä pyritään estämään siipikarjan ja luonnonvaraisten vesilintujen kontaktit. Virus voi tarttua luonnonvaraisesta linnusta siipikarjaan, jos linnut ovat joko suoraan tai välillisesti kontaktissa keskenään.

THL:n mukaan ihmisten pitää välttää kuolleiden ja sairaiden lintujen koskettelemista.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut