Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Teija Tiilikainen toivoo Merkelille jatkoa liittokanslerina

Upin johtajan mielestä EU tarvitsee jämäkkää johtajaa - muuten "epäröivät voimat" voivat saada jalansijaa.

Angela Merkel. Tobias Schwartz / Lehtikuva

Tiina Saari / STT

Ulkopoliittisen instituutin (Upi) johtaja Teija Tiilikainen pitää odotusten mukaisena Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ilmoitusta tavoitella jälleen kristillisdemokraattisen CDU-puolueen puheenjohtajuutta. Merkel myös havittelee neljättä kautta liittokanslerina.

– En ollut kauhean yllättynyt. Ei ollut merkkejä siitä, että Merkel olisi harkinnut toisensuuntaista päätöstä. En osaa vielä arvioida, millainen vaalikampanjointi tulee ja mihin se sitten johtaa, Tiilikainen kommentoi.

Hän pitää Merkelin, 62, suurimpana ideologisena haastajana oikeistopopulistista AfD- eli Vaihtoehto Saksalle -puoluetta. Tiilikainen ei välttämättä näe AfD-puoluetta Saksan johdossa, mutta hänen arvionsa mukaan se ajaa pääpuolueita ahtaalle.

– Ainakin se haastaa vahvasti Eurooppa-politiikkaa, erityisesti euron olemassaoloa, ja maahanmuuttopolitiikkaa. Jos AfD menestyy voimakkaasti, se vaikuttaa saksalaiseen Eurooppa-politiikkaan jollain tavalla, niin kuin Suomessakin on vaikuttanut perussuomalaisten vahvistuminen.

Tiilikaisen mielestä Merkelin halukkuus jatkaa tehtävässään edustaa tällä hetkellä harvinaista jatkuvuutta eurooppalaisessa politiikassa.

Ensi vuonna jännitystä tuovat brexit-neuvottelut, Ranskan vaalit sekä transatlanttisen suhteen mahdolliset muutokset Yhdysvaltain uuden presidentin Donald Trumpin myötä.

– Myös Saksassa aletaan käydä keskustelua integraation tulevaisuudesta ja maahanmuuttopolitiikasta – on mielenkiintoista, miten se jakaa maata vaalien aikana.

"Onhan hän rouva Eurooppa"

Tiilikainen pitää Merkelin mahdollisuuksia puolueensa johtoon hyvinä, sillä hän ei usko tällä olevan uskottavaa haastajaa vastassaan. Hän pitää Merkelin edellytyksiä hyvinä myös liittokanslerina jatkamiseen.

– Merkelin näytöt ovat vahvat – onhan hän rouva Eurooppa.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman Berliinin-vierailun on Tiilikaisen mukaan tulkittu tarkoittavan sitä, että Saksa perii Obaman manttelin.

– Euroopan ja Saksan tehtäväksi jää ylläpitää liberaalia, suvaitsevaista, ihmisoikeuksia ja demokratiaa painottavaa maailmanjärjestystä. Sellaiselle politiikalle tarjoutuu paremmat mahdollisuudet, jos Merkel jatkaa.

Tiilikainen kuvaa liittokansleria käytännönläheiseksi konsensuksen rakentajaksi – piilojohtajaksi.

– Koska EU on vähän heikko, Merkelille ikään kuin tarjotaan johtajuutta. Merkel ei niin kauhean halukkaasti ota asemaa, mutta pitää kokonaisuutta kasassa ja vie sitä eteenpäin omalla tyylillään.

Nykyistä itsekkäämpää politiikkaa

Tiilikainen pitää merkityksellisenä kysymyksenä sitä, millaiset voimat johtavat Saksaa lähitulevaisuudessa.

Merkelin saama kritiikki on ajoittain ollut kovaa, ja hänen linjaansa on haastettu. Jos Merkeliä ei valita jatkokaudelle, Tiilikainen uskoo, että nykyistä itsekkäämpi politiikka saattaisi päästä valloilleen sekä Saksassa että Euroopassa.

– Merkeliä on kritisoitu siitä, että maan pitäisi toimia itsekkäämmin talous- ja maahanmuuttopolitiikassa – sanotaan, että nyt olisi jo aika kansallista etua ajavalle Saksalle.

Lisäksi Ukrainan kriisin aikana Merkel alkoi vetää tiukkaa linjaa eikä tehnyt myönnytyksiä Venäjälle.

– Henkilökemia ei ole koskaan ollut paras mahdollinen (Vladimir) Putinin ja Merkelin välillä. Saksassa on voimia ja ihmisiä, jotka näkisivät Putinin Venäjän mieluummin Saksan johdossa kuin kristillisdemokraattien Merkelin.

Myös Merkel ja Trump vaikuttavat olevan ideologisesti eri suunnilla, vaikka Trumpin lopullinen linja on vielä arvoitus maailmalle.

"Meneekö meno entistä sekavammaksi?"

Tiilikaisen mielestä EU tarvitsee jämäkkää johtajaa nykyisessä maailmantilanteessa.

– Jos Saksan linja muuttuu integraation suhteen epäröivämmäksi, se vaikuttaisi unionin yhteishenkeen. Mistä sitten nousisi suunnannäyttäjä? Näyttääkö sitten enää kukaan suuntaa? Meneekö tämä meno entistä sekavammaksi?

Uskooko Tiilikainen siis Euroopan unionin hajoavan, jos Merkelin kausi loppuu?

– Minun on vaikea nähdä, että Saksa ja Ranska päästäisivät toisistaan irti. Alkuperäinen asetelma on se, että Ranska haluaa integraation kautta pitää aisoissa vahvistuvaa Saksaa. Saksa puolestaan pelkää itseään, se on edelleen mieluiten vahva EU:n kautta. Taustalla vaikuttavat historialliset syyt, Tiilikainen analysoi.

– Jos rivien rakoilu etenee ja integraatiokriittinen mielipide nostaa päätään monessa maassa, se voi johtaa huomattaviin poliittisiin vaikeuksiin. Nyt käydään esimerkiksi keskustelua turvallisuuspoliittisen ulottuvuuden syventämisestä – tällainen vaikeutuisi, jos epäröivät voimat saisivat jalansijaa.

Tiilikainen ei kuitenkaan usko, että EU lopullisesti hajoaisi.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut