Julkkis voittaa vaaleissa

Donald Trumpin nousua Yhdysvaltojen presidentiksi on perusteltu tv-julkisuudella. Trump pääsi Diilissä esiintymään kymmenille miljoonille amerikkalaiselle yhdentoista vuoden ajan suurena johtajana ja liike-elämän osaajana. Sellainen kartuttaa kansansuosiota, vaikka esimerkiksi sijoittajaguru Warren Buffett pitää Trumpin liikemiestaitoja yhtä hyvinä kuin tikkaa heittävällä apinalla.

Dokumentaristi Michael Moore esitti vaalien jälkeen, että demokraattinen puolue pääsee takaisin valtaan vuonna 2020, kunhan se pyytää presidenttiehdokkaaksi tv-julkkis Oprah Winfreyta tai näyttelijä Tom Hanksia. Moore moitti demokraatteja siitä, että vaikka puolue on amerikkalaisjulkkisten suosiossa, se ei osaa hyödyntää heitä politiikassa yhtä hyvin kuin republikaanit. Mooren mukaan populismiin kannattaa vastata populismilla: valitsemalla ehdokkaiksi kansan rakastamia ihmisiä politiikan ulkopuolelta.

Amerikkalaisilla ilmiöillä on tapana rantautua Suomeen.

Julkkiksia on toki pyörinyt suomalaisessa politiikassa pitkään, mutta nousevatko he täälläkin kovan politiikan ytimeen? Ainakin Aki Palsanmäellä, Jaajo Linnonmaalla, Jethro Rostedtilla, Tuomas Enbuskella, Jyrki Sukulalla ja Marja Hintikalla olisi hyvät mahdollisuudet eduskuntavaaleissa. Miksei myös Sara Siepillä, Kaj Kunnaksella, Arto Nybergillä tai Janne Katajalla.

Entä jos Hjallis Harkimo lähtee presidentinvaaliehdokkaaksi? Ei Diilistä tai omasta keskusteluohjelmasta ainakaan haittaa ole.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut