Lapsiasiavaltuutettu haluaa maakuntiin lapsiasiamiehet

Tuomas Kurttilan mukaan lastenneuvoloiden tulisi säilyä kuntien vastuulla sote-uudistuksessa.

Jokaiseen maakuntaan tulisi perustaa lapsiasiamiehen tehtävä, esittää lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila. Hänen mukaansa asiamiehet kehittäisivät lapsivaikutusten arviointia ja lasten kuulemisen menettelyitä, jolloin varmistuisi laaja ja asianmukainen lapsitiedon käyttö.

– Maakunnissa on paneuduttava monipuoliseen lasten osallisuus- ja vaikuttamismahdollisuuksien kehittämiseen. On välttämätöntä, että erilaiset osallistumisen ja vaikuttamisen tavat ovat kaikkien lasten ja nuorten ulottuvilla. Myös esimerkiksi haavoittuvassa asemassa olevien lasten, maahanmuuttajalasten, pienten lasten ja vammaisten lasten, Kurttila lausuu tiedotteessaan.

Lapsiasiavaltuutettu säilyttäisi lastenneuvolat osana kuntien toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisuudistuksessa. Hän perustelee näkemystään tiiviillä vuorovaikutuksella varhaiskasvatuksen palveluiden kanssa.

– Yhteistyö ei enää riitä, on päästävä yhteiseen työhön. Osassa kuntia tavoitteessa on edistyttykin viime vuosina. Hyvä kehitys ei saa nyt pysähtyä. Varhaiskasvatuksen ja neuvoloiden sekä perusopetuksen ja oppilashuollon suhteet ovat hyvin verrannolliset. Lasten kasvun, kehityksen ja oppimisen tuen kokonaisuudessa näiden palveluiden kehittämistä on jatkettava lähtökohtaisesti kuntapohjaisena, hän sanoo.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut