Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump saa johdettavakseen rajusti jakaantuneen maan

Trumpin kannattajat ovat oppineet vihaamaan syvästi Hillary Clintonia.

Republikaanien Donald Trump korosti presidentinvaaliyön voittopuheessaan, että repivien vaalien jälkeen on tullut kansan yhdistämisen aika. Se on helpommin sanottu kuin tehty.

Trump teki itse parhaansa kuulostaakseen sovinnolliselta ja kehui ja kiitteli vastaehdokastaan Hillary Clintonia. Hänen kadulle puhetta seuraamaan kokoontuneet kannattajansa kuuntelivat kehuja vaitonaisina.

Vain hetkeä aikaisemmin osa heistä oli voitonriemuissaan toistellut Trumpin kampanjan aikana tutuksi tullutta Lukkojen taa -hokemaa, jolla vaaditaan Clintonin vangitsemista.

Vaikka Trump puhuisi vastedes Clintonista aina yhtä kauniisti kuin voittonsa hetkellä, se tuskin laannuttaisi syvää vihaa, jota monet hänen kannattajistaan ovat oppineet Clintonia kohtaan tuntemaan.

Clintonin kannattajat puolestaan ovat Trumpin voiton vuoksi sydänjuuriaan myöten peloissaan.

Kyse ei ole normaalista pettymyksestä, jota vaalien häviäjät aina tuntevat. Trumpin herättämä pelko on paljon syvempää.

Yhdet vertaavat Trumpia Hitleriin ja uskovat Yhdysvaltojen muuttuvan uudeksi natsi-Saksaksi. Toiset odottavat kauhulla maasta karkotusta tai vihan kohteeksi joutumista.

Kolmannet valvovat yöllä ydinsotaa odottaen. Neljännet ajattelevat talouden ajautuvan syvään kriisiin, joka tuhoaa työpaikat ja asuntojen arvon.

On vaikea keksiä tapaa, jolla Trump voisi yhdistää kansansa.