Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fennovoiman työmaalla valmistui ensimmäinen pysyvä rakennus

Ydinvoimalahankkeessa siirretään resursseja tytäryhtiöstä toiseen.

– Pyhäjoen ydinvoimalan laitostoimittaja ei vaihdu, sanoo Fennovoiman viestintäjohtaja Maira Kettunen.

Lause toistetaan Hanhikivi 1 -työmaalla maanantaina pidetyssä mediatilaisuudessa moneen kertaan. Se kuullaan niin Kettusen, Fennovoiman rakentamisjohtaja Jouni Sipiläisen kuin RAOS Projectin viestintäpäällikön Outi Pelkosen suusta. Laitostoimittaja ei vaihdu.

Sen sijaan fennovoimalaiset kertovat, että Rosatom lisää nykyisen laitostoimittajan, tytäryhtiönsä RAOS Projectin resursseja. Vahvistukseksi tulee toinen tytäryhtiö, Rosatomin vientihankkeisiin erikoistunut Atomstroyexport, joka auttaa RAOS Projectia.

– Toivomme, että Rosatom itse tiedottaa tarkemmin muutoksesta, Fennovoiman viestintäjohtaja Kettunen sanoo.

Lisäresursseja tarvitaan, koska RAOS Project ei ole pystynyt toimittamaan ydinvoimalan suunnittelupapereita Fennovoimalle sovitussa aikataulussa. Fennovoiman puolestaan olisi pitänyt toimittaa paperit Säteilyturvakeskukselle, joka valvoo ydinvoimalahankkeen etenemistä. Rosatomin neuvonantaja Jukka Laaksonen on arvioinut RAOS Projectin ongelmien syyksi organisaation kokemattomuuden ja pienuuden. Työ- ja elinkeinoministeriö on pyytänyt Fennovoimalta lisätietoja aikataulusta.

Työmaarekisterissä nyt 329 yritystä

Tulevan ydinvoimalan työmaa näyttää vielä hyvin keskeneräiseltä – kuten sen aikataulun mukaan kuuluukin näyttää. Nyt ollaan työmaan valmisteluvaiheessa, jonka aikana pystytetään tukirakennuksia. Niistä ensimmäinen, koulutusrakennus, on valmistunut tänä syksynä.

Puisen koulutusrakennuksen ja betoniaseman lisäksi työmaalla on lähinnä kontteja, erisyvyisiä kuoppia, harmaanruskeita hiekkakasoja, väliaikaisia teitä ja metalliaitoja. Seuraavaksi rakennetaan muun muassa majoituskylä, toimistotiloja ja ruokala. Myös vesirakennustyöt, maansiirtotyöt ja laitoskuopan louhinta jatkuvat.

Töistä vastaavat tällä hetkellä pitkälti alihankkijat, joista suuri osa on lähiseudun yrityksiä. Fennovoiman mukaan työmaarekisterissä on nyt 329 yritystä, joista 315 on suomalaisia ja 171 samalta talousalueelta.

Ydinvoimalahanke vaatii vielä valtioneuvostolta rakentamisluvan. Fennovoiman suunnitelmien mukaan lupaa odotetaan vuoden 2018 aikana.