Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kannabiksen laillistaminen jakaa Massachusettsin asukkaita – "Huolettaa, että käyttö normalisoituu lasten silmissä"

Laillistamisen kannattajat ovat vastustajia edellä mielipidemittauksissa.

Irakin sodassa haavoittunut Stephen Mandile söi pahimmillaan 57:ää erilaista lääkettä, joista kymmenen oli riippuvuutta aiheuttavia voimakkaita kipulääkkeitä. Elämä ei tuntunut elämisen arvoiselta.

– Kun yritin itsemurhaa, vaimoni sanoi, että sinun on pakko kokeilla jotain muuta.

39-vuotias Mandile ryhtyi lääkitsemään oireitaan kannabiksella, jonka lääkekäyttö oli hiljattain laillistettu hänen kotiosavaltiossaan Massachusettsissa. Neljässä kuukaudessa hän oli päässyt kokonaan irti kaikista muista lääkkeistään.

Nyt Mandile kampanjoi kannabiksen viihdekäytön laillistamisen puolesta. Asiasta järjestetään Massachusettsissa kansanäänestys tiistain vaalien yhteydessä.

– Vaikka kannabiksen lääkekäyttö on laillista, moni pelkää tulevansa leimatuksi ja tuomituksi sen vuoksi, hän sanoo.

– Toivon, että kannabis laillistetaan kokonaan, jotta siihen liittyvä leima saataisiin pois.

Samaa mieltä Mandilen kanssa on mielipidemittausten mukaan noin puolet Massachusettsin asukkaista. Laillistamisen kannattajat ovat todennäköisesti voittamassa äänestyksen.

Huoli lasten puolesta

Bostonin vieressä sijaitsevan korkeakoulukaupunki Cambridgen kaduilta on vaikea löytää laillistamisen vastustajia. 50-vuotias Dave Vanveldhyzen kertoo kuitenkin vastustavansa aloitetta.

– Minulla on kolme pientä lasta, ja kun menen heidän kanssaan puistoon, siellä on ihmisiä polttamassa pilveä, hän harmittelee.

– Olen huolissani siitä, että he hengittävät kannabissavua.

Vanveldhyzen kertoo vierailleensa useissa Yhdysvaltojen osavaltioissa, joissa kannabiksen viihdekäyttö on laillista.

– Siellä kannabis haisee kaduilla kaikkialla.

45-vuotias Susanne Agerbak äänesti ennakkoäänestyksessä laillistamisaloitetta vastaan.

– Minua huolettaa, että kannabiksen käyttö normalisoituu lasten silmissä, jos siitä tulee laillista, pienen pojan äiti kertoo.

Päätös oli hänelle silti vaikea.

Jos laillistaminen hyväksytään, kannabistuotteiden valmistusta ja myyntiä on tarkoitus säädellä samalla tavoin kuin alkoholia. Pakkauksissa olisi selkeät tuoteselosteet ja tieto aineen vahvuudesta.

– Olisi turvallisempaa, jos kannabista säänneltäisiin, Argebak sanoo.

Etnisten ryhmien tasa-arvo

Osalle lakialoitteen kannattajista kannabiksen laillistamisessa on kyse etnisten ryhmien välisestä tasa-arvosta.

Lääkäri Wesley Boyd sanoo, että valkoiset ja mustat amerikkalaiset käyttävät kannabista yhtä paljon, mutta mustat saavat kannabiksen vuoksi huumerikostuomioita paljon useammin kuin valkoiset.

– Kun poliisi kiertää etsimässä huumerikollisia, eivät he tule rikkaiden ja hyväosaisten asuinalueille.

Kyllä-kampanjan leirissä kampanjoi Boydin lisäksi kymmeniä muita lääkäreitä. Ei-kampanjan takana on puolestaan useita lääkäreiden järjestöjä.

Laillistamista vastustavan kampanjan edustajat kieltäytyivät STT:n haastattelupyynnöistä. Massachusetts Medical Societyn verkkosivuilla kerrotaan kuitenkin lääkärijärjestön perustelut kampanjoida lakialoitetta vastaan.

– Kannabiksessa on nykyään nelinkertainen määrä ihmismieleen vaikuttavaa tetrahydrokannabinolia kuin menneinä vuosina, ja sen käyttö voi aiheuttaa riippuvuutta, heikentää ajattelukykyä, vaarantaa raskauden ja vaurioittaa nuorten kehittyviä aivoja, järjestö toteaa.