Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuunteleminen kiinnostaa kansaa – äänikirjat ja podcastit kasvattavat suosiotaan

Kuunneltavaa tarjotaan suomalaisille kuluttajille yhä useamman kanavan kautta.

Kuunteleminen elää uutta nousukautta. Perinteisen radion ohella suosittuja ovat äänikirjat ja nauhoitetut puheohjelmat, podcastit. Molempia tarjotaan suomalaisille kuluttajille yhä useamman kanavan kautta.

Suomen Kustannusyhdistyksen tilastojen mukaan ladattavien äänikirjojen kappalemääräinen myynti kasvoi viime vuonna yli 70 prosenttia edeltävään vuoteen verrattuna.

Vastikään Suomen markkinoilla aloitti ruotsalaisen Bonnierin omistama BookBeat, eräänlainen kirjallisuuden Spotify. Noin 17 euron kuukausimaksulla saa käyttöönsä valikoiman e- ja äänikirjoja.

Samantyyppistä palvelua on jo pitempään tarjonnut Elisa Kirja, joka tosin myy kirjoja yksittäin kiinteähintaisen kuukausipaketin sijaan.

Tarve on tarjontaa suurempaa

Sekä Elisa Kirjan liiketoimintajohtaja Essi Manner että BookBeatin toimitusjohtaja Niclas Sandin kertovat, että äänikirjoja toivotaan jatkuvasti lisää.

– Hieman yli 70 prosenttia kulutuksesta palvelussamme on äänikirjoja, Sandin sanoo.

– Ruotsissa, jossa olemme toimineet pidempään, on äänikirjojen kulutus yli 80 prosenttia kokonaiskulutuksesta. Siellä äänikirjamarkkina on kokonaisuudessaan paljon isompi kuin e-kirjamarkkina.

Mannerin mukaan äänikirjoista annettava palaute liittyy paitsi niiden määrään, myös lukijoihin. Kuuntelijoilla on omat suosikkilukijansa.

Kirjastoissa äänikirjoja on ollut tähän asti tarjolla vain cd-muodossa. Jakelu verkon kautta on tullut mahdolliseksi tänä vuonna, kun saatiin kehitettyä striimauspalvelu, joka estää tiedostojen kopioimisen asiakkaan omalle koneelle.

– Äänikirjoille on suuri tarve, mutta niiden tuotanto kirjastojakeluun kustantajien kautta on ollut rajoittunutta, kertoo Helsingin kaupunginkirjaston toimistopäällikkö Virva Nousiainen-Hiiri.

– Ensimmäiset striimattavat äänikirjat tulivat pääkaupunkiseudun kirjastojen asiakkaiden käyttöön huhtikuun alussa.

Nousiainen-Hiiri toteaa, että ideaalitilanne olisi kansallinen verkkoäänikirjakokoelma, joka olisi tarjolla paikasta riippumatta. Koska kunnat päättävät itsenäisesti kirjastotoiminnastaan, tällainen palvelu ei ole vielä toteutunut.

Podcasteja tuotetaan ahkerasti

Vuodesta 2017 saattaa tulla podcastien eli verkossa julkaistavien äänitiedostojen vuosi. Niin ennustettiin kuluvastakin vuodesta, mutta toistaiseksi tarjonta on lisääntynyt vauhdikkaammin kuin kuluttajien määrä.

– Sanoisin podcastien tekemisen suosion olevan kasvussa, toteaa Olli Sulopuisto. Hän pyörittää Jakso.fi-sivustoa, joka kokoaa yhteen suomalaisia podcasteja.

– Kuulijoiden määrästä ei minulla tai oikein kenelläkään ole vielä dataa.

Sulopuiston mukaan esimerkiksi Ruotsissa ollaan Suomea huomattavasti pidemmällä.

Jakso.fi:n tarkoituksena on tarjota ajantasainen lista suomalaisista podcasteista ja toimia teknisenä alustana, jolla julkaistaan Jakson omia podcasteja.

– Vähän kuin YouTube podcasteille, mutta niin, että julkaisijat on valikoitu, Sulopuisto selventää.

Aloittelevaa podcast-kuuntelijaa Sulopuisto neuvoo tutustumaan muutamaan keskenään erilaiseen ohjelmaan jakson tai parin verran. Sulopuiston mielestä podcasteissa parasta on se, ettei yleisön tarvitse olla valtava – riittää, että podcast toimii juuri omassa kohderyhmässään.

– Podcastit ovat henkilökohtainen media. Voi kuunnella, mitä haluaa ja milloin haluaa.

Tästä on kyse: Ääniviihdettä älypuhelimesta

– Äänikirjoja on tarjolla useiden palveluiden kautta verkossa sekä cd-levyinä kirjastoissa ja kirjakaupoissa, ja valikoima kasvaa koko ajan.

– Suosittuja äänikirjapalveluja ovat Elisa Kirja ja BookBeat, joista ensin mainittu myy kirjoja yksittäin, toinen kuukausimaksulla.

– Verkossa julkaistavia äänitiedostoja eli podcasteja pääsee kuuntelemaan esimerkiksi Applen mobiilaitteiden Podcastit-sovelluksen kautta tai Yle Areenasta.

– Jakso.fi-sivusto kokoaa ja julkaisee suomalaisia podcasteja, jotka ovat tyypillisesti tietyn aihepiirin ympärille suunniteltuja puheohjelmia.

– Podcast-sana on yhdistelmä sanoista ”iPod” ja ”broadcasting”. Podcastit syntyivät, kun iPodin tyyppiset kannettavat mp3-soittimet alkoivat yleistyä.

– Nykyään sekä äänikirjoja että podcasteja kuunnellaan enimmäkseen älypuhelimista.