Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kirja-arvio: Minna Rytisalo: Lempi - Rakkautta ja vihaa sodan varjossa

Päivi Alasalmi

Lempi

Minna Rytisalon esikoisromaanin Lempi kertojana aloittaa Viljami. Lempi on nuori ja kaunis Rovaniemen neito, herraskainen kauppiaan tytär, joka heittäytyy yllättävään avioliittoon Sodankylän Pursuojan syrjäkylälle tilan nuoren isännän Viljamin vierelle. Viljami on itsekin ihmeissään yllättävästä onnestaan.

Uudisraivaajahenkeä ei Lempistä oikein löydy, eteeristä pehmeyttä ja hengen hienoutta sitäkin enemmän. Viljami hommaa Elli-tytön Lempin avuksi.

Viljamin silmiin ”hailakalle” Ellille piian pesti on onnenpotku, kun hän pääsee pois kievarista loputtomasta lakananpesusta ja nipisteltävänä olemisesta. Elli kyllä taitaa kaikki talon työt, heinäletit ja lehmänhoidot, mutta kehut ja kiitokset hänen tekemästään työstä valuvat Lempille.

Kun Viljami kutsutaan rintamalle, naiset jäävät pitämään taloa keskenään. Huolehdittavanaan heillä on orvoksi jäänyt Antero-poika. Partisaanihyökkäys lähiseudulle herättää raskaana olevassa Lempissä aiheellista pelkoa. Kaksossisaren Siskon yllyttämänä alkanut avioliittoleikki alkaa tuntua turhan kovalta koululta.

Toiseksi kertojaksi ryhtyy Elli. Päämäärätietoisen Ellin kateudessa ja vihaa tihkuvissa aivoituksissa on jotain ikiaikaisen mustaa ja matalamielistä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei muistele kärsimäänsä pahaa... Ei, Ellin tunteet Lempiä kohtaan ovat kaikkea muuta kuin rakastavat. Ihmismielen syöverit ovat synkimmillään syvät, ja tämä kiihkeä osuus nousee kirjan parhaimmaksi.

Kirjan kolmas osuus, Lempin kaksossisaren Siskon kertomus, tuo teokseen syrjäkylän pihamaita laajemman perspektiivin. Saksalaissotilaan morsiamen kohtaloa ei ole usein kirjallisuudessamme kuvattu. Sattuma pyörittää rakkausrulettia, ja ihmiset ovat sen oikkujen armoilla.

Rytisalo näyttää, kuinka vähästä kaikki on kiinni, kauppaan tulosta, konekirjoituskurssille menosta. Nuorena maailma on avoin ja mieli halajaa seikkailuja. Joillekin niitä siunaantuu enemmän kuin tarpeeksi.

”Parisuhde ei saisi olla valtapeliä”, toteaa Sisko. Sitä se usein väistämättä on, kun rakkauden alkuhuuman jälkeen joustot on joustettu ja myötäilyt myötäilty, ja suhde hakee muotoaan ja ihmiset tilaa omalle olemiselleen. Lempi toimii myös rakastumisen ja rakastamisen tarkkanäköisenä analyysina.

Lempi on kypsä ja harkittu, tarinankerronnaltaan kiduttavan kärsivällinen, kertojavalinnaltaan kekseliäs ja kieleltään hengästyttävän taidokas romaani. Draaman kaari huipentuu täydellisesti kirjan loppua kohti.

Uusi tähti kirjallisuustaivaallemme on syttynyt!

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut