Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

FBI kohtaa syytöksiä USA:n presidentinvaaleihin vaikuttamisesta

Liittovaltion poliisi julkisti taas tiedostoja, jotka voivat haitata Clintonin kampanjaa

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI kohtaa uusia syytöksiä Yhdysvaltain presidentinvaaleihin sotkeutumisesta. New York Timesin mukaan jopa useat FBI-agentit uskovat, että FBI kokee suuremman takaiskun kuin koskaan aikaisemmin tilanteen takia. CNN:n mukaan FBI ei osaa lopettaa kuopan kaivamista itselleen.

FBI julkisti tiistaina yllättäen Bill Clintonin presidenttikauteen liittyviä tiedostoja, jotka voivat haitata hänen vaimonsa Hillary Clintonin presidentinvaalikampanjaa.

Tiedostot liittyvät yli kymmenen vuotta sitten lopetettuun tutkintaan. Tutkinnan kohteena oli Bill Clintonin kiistanalainen armahdus, jonka Clinton myönsi muun muassa verojenkierrosta ja useista muista rikoksista syytetylle miljardöörisijoittajalle Marc Richille. Tutkinta ei johtanut syytteisiin.

Richin vaimo oli lahjoittanut huomattavia summia demokraattipuolueelle ja Clintonien silloiselle hyväntekeväisyyssäätiölle.

Asia on ollut julkisuudessa aikaisemminkin, mutta demokraattipuolue on käärmeissään siitä, että FBI palautti sen äänestäjien mieliin juuri ennen vaaleja. Vaalit pidetään ensi viikon tiistaina.

FBI:n mukaan tiedostot julkistettiin normaalien toimintakäytäntöjen mukaisesti. Ainakin kolme tahoa oli pyytänyt niiden julkaisua julkisuuslain nojalla, ja tiedot julkistettiin heti, kun pyynnöt oli ehditty käsitellä.

FBI aiheutti Clintonin kampanjalle ongelmia myös viime viikolla, kun se aloitti uuden tutkinnan hänen yksityisen sähköpostiserverinsä käytöstä. Sähköpostiskandaali on syönyt merkittävästi äänestäjien luottamusta Clintoniin.

FBI:n johtaja Comey keskiössä

FBI:n johtajan James Comeyn toiminta herättää kiihtyvää arvostelua varsinkin demokraattien, mutta myös joidenkin republikaanien keskuudessa.

Viimeviikkoisen tutkinnan aloittamisen lisäksi hän on esimerkiksi vastustanut Venäjän syyttämistä Yhdysvaltain vaaleihin sekaantumisesta. Uutiskanava CNBC:n lähteen mukaan Comey sanoi vaalipäivän olevan liian lähellä, jotta Venäjää kannattaisi syyttää vaaleihin sekaantumisesta.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden ministeriö ja kansallinen tiedusteluvirasto julkaisivat lokakuun alussa tiedotteen, jonka mukaan Yhdysvaltain tiedusteluyhteisö on varma, että Venäjä murtautui muun muassa Yhdysvaltojen poliittisten toimijoiden sähköposteihin.

Comeyta ei kuitenkaan haitannut se, että hän avasi demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin sähköpostitutkinnan uudelleen vain vajaa kaksi viikkoa ennen vaalipäivää.

Comeyllä on myös historiaa Clintonien kanssa. Juuri Comey oli mukana Bill Clintonin Marc Rich -armahdustutkinnassa.