Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yle: Joka kolmas suomalainen haluaa asua maaseudulla

"Iso kysymys on, haluaako suomalainen asua maalla vai haluaako hän asua luonnon lähellä rauhallisessa ja turvallisessa ympäristössä."

30 prosenttia suomalaisista asuisi maaseudun haja-asutusalueella, jos raha ja työpaikka eivät vaikuttaisi valintaan. Tiina Mutila

Iida Tiihonen

Lähes joka kolmas suomalainen asuisi mieluiten maaseudulla, jos saa valita vapaasti. Vain yksi kymmenestä suomalaisesta haluaa asua suurkaupungin keskustassa.

Ylen Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn vastasi puhelimitse 1 005 suomalaista 10.–18. lokakuuta.

Tutkimuksessa kysyttiin suomalaisilta, millaisessa ympäristössä he haluaisivat asua, jos raha tai työpaikka eivät rajoittaisi valintaa.

Peräti kolmasosa suomalaisista haaveilee kodista maaseutuidyllissä, sillä 30 prosenttia vastaajista asuisi mieluiten maaseudun haja-asutusalueella.

Maaseutua pitävät parhaana asuinpaikkana ne, jotka jo asuvat alle 50 000 asukkaan kunnissa, mutta myös suurten kaupunkien asukkaat haaveilevat maalle muuttamisesta. Helsingissä, Espoossa, Vantaalla tai Kauniaisissa asuvista joka kymmenes asuisi mieluiten maalla. Muun pääkaupunkiseudun asukkaista joka kolmas haluaisi maaseudulle.

Pikkukaupunkiin tai taajamaan haluaisi muuttaa 28 prosenttia suomalaisista.

23 prosenttia suomalaisista asuisi mieluiten suuren kaupungin reunamilla. Vain 11 prosenttia pitää suuren kaupungin keskustaa parhaana asuinpaikkana. Ulkomaille kaupunkiasujaksi haikailee vain seitsemän prosenttia vastaajista.

Ylen haastattelema Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen professorin Mari Vaattovaaran yllättää tutkimuksessa se, että joka kolmas suomalainen haluaisi asua nimenomaan maaseudulla.

– Maaseudun haja-asutusalue tarkoittaa Kainuun ja Lapin metsiä, aidosti sellaista aluetta, jossa talojen väliset etäisyydet ovat valtavia. Se ei ole taajamaa, eikä se ole kaupunkimainen kunta, Vaattovaara sanoo Ylelle.

Vaattovaara tulkitsee tulosta niin, että "maaseudun haja-asutusalueella" tarkoitetaan ennen kaikkea luonnonläheistä ja rauhallista miljöötä, ei välttämättä konkreettisesti maaseutua.

– Iso kysymys on, haluaako suomalainen asua maalla vai haluaako hän asua luonnon lähellä rauhallisessa ja turvallisessa ympäristössä.

– Itse ajattelen, että vastaukset voivat olla jonkinlaista mökkikauden jälkeistä maalla asumisen ihannointia mutta myös jonkinlainen vastalause tälle kansakunnassa ylikorostuneelle kaupunkilaiskeskustelulle.

Lähteet: Yle

 

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut