Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Naisten huivi on Iranissa laki, ei tapa tai kohteliaisuus

Ulkoministeriön matkustustiedotteen mukaan Iranissa sovelletaan islamilaista lakia ja kaikkien tulee noudattaa sen pukeutumissääntöjä.

Myös presidentin puoliso Jenni Haukio käytti huivia vierailulla. Markku Ulander / Lehtikuva

STT

Iranissa vieraileville ulkomaalaisille naisille päätös kietaista päähänsä huivi on helppo: kyse on laista, ei vain kohteliaasta käytöksestä isäntiä kohtaan. Paljaspäisiä naisia ei Iranissa julkisilla paikoilla näe.

Presidentti Sauli Niinistön vierailulla kaikki suomalaiset presidentin puolisosta Jenni Haukiosta aina virkamiehiin ja muihin delegaation naisjäseniin käyttivät huivia. STT ei tavoittanut presidentin kanslian edustajaa keskiviikkoiltana kommentoimaan asiaa.

Ulkoministeriön matkustustiedotteen mukaan Iranissa sovelletaan islamilaista lakia ja kaikkien tulee noudattaa sen pukeutumissääntöjä. Naisten osalta tämä merkitsee muun muassa hiukset ja niskan peittävää huivia, miehillä ei sallita hihattomia paitoja.

Lain vaatimuksesta kuulutetaan muun muassa Teheraniin laskeutuvissa koneissa, ettei kukaan joutuisi huolimattomuuttaan vaikeuksiin.

Säännön toteuttamisessa on sitten käytössä laaja haitari: jotkut naiset käyttävät vain kasvot paljastavaa mustaa hijabia, toisilla taas keikkuu huolettomasti kietaistu tyylikäs muotihuivi takaraivolla.

Sääntöjen kattavuudesta kertoo se, että esimerkiksi hotellien siivoojien ja ravintoloiden tarjoilijoiden työasut käsittävät aina myös huiviosan.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut