Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

MV-lehden Ilja Janitskinia vaaditaan vangittavaksi – halutaan kuultavaksi Suomeen

Janitskinia vaaditaan poissaolevana vangittavaksi Helsingin käräjäoikeudessa.

Janitskinin vangitsemista käsitellään oikeudessa perjantaina. Saarenpää Sami

Maria Rosvall / STT

Syyttäjä ja poliisi haluavat MV-lehden päätoimittajaksi itseään kutsuvan Ilja Janitskinin kuulusteluihin Suomeen.

Tiistaina kerrottiin, että syyttäjä vaatii Janitskinia vangittavaksi epäiltynä lukuisista rikoksista. Janitskinia vaaditaan vangittavaksi poissaolevana, koska hän oleskelee ulkomailla, tiettävästi Espanjassa.

Kihlakunnansyyttäjä Heikki Wendorfin mukaan Janitskin ei ole ollut halukas tulemaan Suomeen kuultavaksi.

– Olisi olennaisen tärkeää saada epäilty kuultua asiassa, jotta esitutkinta saataisiin valmiiksi, Wendorf kertoi STT:lle.

Jos oikeus päätyy vangitsemaan Janitskinin, hänestä voidaan sen jälkeen antaa eurooppalainen pidätysmääräys. Se on käytännössä nopeutettu luovutusmenettely, jota voidaan soveltaa muun muassa silloin, kun toisessa EU:n jäsenvaltiossa asuva henkilö välttelee toisen maan viranomaisten kuulusteluja.

– Eurooppalaisen pidätysmääräyksen perusteella epäilty voidaan ottaa kiinni niissä maissa, missä pidätysmääräys on voimassa. Lähtökohta on, että sitten henkilö tuodaan Suomeen, Wendorf sanoo.

Vangitsemisesta päätös perjantaina

Janitskinia epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, rahankeräysrikoksista, rahapelirikoksista, laittomasta uhkauksesta, salassapitorikoksesta sekä tekijänoikeusrikoksista. Epäillyt rikokset liittyvät pääosin MV-lehden toimintaan.

MV-lehti on ollut poliisitutkinnan kohteena toukokuusta asti siitä tehtyjen kymmenien rikosilmoitusten jälkeen. Janitskinin vangitsemista käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa perjantaina. Syyttäjä on pyytänyt juttua salaiseksi, koska esitutkinta on edelleen kesken.

Viime kuussa käräjäoikeus hylkäsi Helsingin poliisin vaatimuksen keskeyttää MV-julkaisun ja Uber Uutiset -julkaisun verkkojakelu. Oikeuden päätös perusteluineen on salainen, mutta MV julkisti sen.

Perusteluissaan oikeus korosti sananvapautta ja muistutti, että verkkoviestin jakelun keskeyttämiskynnys on varsin korkea. Ratkaisua perusteltiin myös sillä, että esitutkinta on alkuvaiheessa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut