Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Munkkiaratit valtaavat Madridin – asukkaat ovat raivon partaalla

Meluavat papukaijat ovat kotiutuneet Espanjan kaupunkeihin.

Espanjassa asuinalueita valtaavat munkkiaratti-papukaijat ovat ajaneet ihmiset raivon partaalle. Papukaijat ovat asettuneet muun muassa Madridiin, missä ihmiset ovat lopen kyllästyneitä niiden metelöintiin.

Meluhaitan lisäksi munkkiaratit tuhoavat alueen ekosysteemiä. Pesiä rakentaessaan ne repivät puista tuhansia oksia.

– Se kuluttaa puita, joista osa onkin kuivunut kokonaan, kertoo kansainvälisen lintujen suojelu- ja harrastusjärjestön Espanjan asiantuntija Blas Molina.

Etelä-Amerikasta lähtöisin olevia munkkiaratteja tuotiin Espanjaan alun perin lemmikeiksi, mutta osa niistä joko karkasi tai päästettiin vapaaksi. Maistettuaan vapautta ne ryhtyivät lisääntymään vauhdilla.

Madridissa Los Carmenesin alueella asuva Maria Moreno kertoo nähneensä munkkiaratteja jo vuosia sitten. Aluksi vain muutama papukaija asettui alueelle, mutta nyt niitä on kymmenittäin. Papukaijat tappelevat keskenään ja kilpailevat ruuasta toisten lintujen kanssa.

– Niistä lähtevä ääni ja niiden tekemä sotku on kauhea. Ne myös ulostavat autojen päälle, Moreno toteaa katsellessaan puusta toiseen lentäviä papukaijoja.

"Munkkiaratti on erittäin sopeutuva laji"

Tutkimusten mukaan Espanjassa eli viime vuonna noin 20 000 munkkiarattia. Useat niistä elivät Madridissa, Barcelonassa ja Malagassa.

Malagan yliopiston tutkijan Jose Luis Postigon mukaan munkkiaratti on erittäin sopeutuva laji. Ne voivat elää Espanjan kaltaisen lämpimän maan lisäksi myös kylmemmillä alueilla, kuten Brysselissä. Munkkiaratit selviävät viileässä ilmastossa rakentamalla pesänsä tiiviimmin.

Madridin viranomaiset ja Espanjan Birdlife yrittävät selvittää, missä munkkiarattien yhdyskunnat sijaitsevat. Viranomaiset eivät kuitenkaan paljasta, mitä he tekevät yhdyskunnat löydettyään.

Aiemmin munkkiarattikantaa yritettiin harventaa Espanjassa muun muassa tuhoamalla niiden pesiä. Toimet eivät tuottaneet toivottua tulosta, sillä linnut ainoastaan vaihtoivat asuinaluetta. Munkkiarattien myynti myös kiellettiin Espanjassa vuonna 2011.