Dylania suomeksi tehnyt Paleface iloitsee rocklyyrikon Nobel-palkinnosta

"Hulppeeta, että hän sai sen tunnustuksen"

Palefacen mielestä merkittävää on muistaa esimerkiksi se, että Dylan seisoi Martin Luther Kingin vieressä Lincoln Memorialilla. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sanna Nikula / STT

Ihan huikea juttu, iloitsee rap-artisti Paleface eli Karri Miettinen Bob Dylanin palkitsemista kirjallisuuden Nobelilla. Hänen mielestään valinta on yllättävä muttei kohtuuton.

– Laululyriikka on osa kirjallisuutta, ja harva elossa oleva kirjailijakaan on vaikuttanut niin laajasti ja pitkään kuin Dylan. Formaatti vain ei ole perinteinen kirjallisuuden formaatti, vaan musiikki on näkymätöntä. On hulppeeta, että hän sai sen tunnustuksen, Paleface sanoi STT:lle.

Palefacen mielestä merkittävää on muistaa esimerkiksi se, että Dylan seisoi Martin Luther Kingin vieressä Lincoln Memorialilla.

– Hänhän oli vähän pikkuvanha tyyppi jo 1960-luvun alussa. Hän oli alle kaksikymppisenä siellä kansalaisoikeustaistelun ytimessä.

Dylan vaikutti syvästi esimerkiksi Beatlesiin.

– McCartney ja Lennon ovat molemmat sanoneet, että Dylan opetti heidät kirjoittamaan lyriikkaa. Hän on vaikuttanut myös suomalaiseen rockiin. Dave Lindholm, Juice, Hector, kaikki suomalaisen rockin jättiläiset ovat Dylanin oppipoikia tai apostoleita ja sitä kautta se kuuluu myös mun tekemisissä. Se vaikutus on kiistaton.

Paleface on tehnyt hiljattain ilmestyneelle Dylan suomeksi -levylle kiitellyn version Masters of War -kappaleesta nimellä Kuoleman kauppiaat.

– Se on vavahduttava 50 vuotta sitten kirjoitettu teksti asekaupasta. Se on entistä merkityksellisempi nyt, 50 vuotta myöhemmin.

Paleface kertoo soittavansa illalla keikalla Dylania palkinnon kunniaksi.

 Hänen mielestään voi ajatella, että populaarikulttuurin kautta Dylanin vaikutus länsimaiseen kulttuuriin on samaa luokkaa kuin suurimpien kirjailijoiden tai ehkä jopa suurempi.

– Minulla oli Tampereen yliopistolla proffa, joka sanoi että Dylan voittaa vielä kirjallisuuden Nobelin. Sille vähän naureskeltiin 1990-luvulla, mutta nyt se sai viimeisen naurun.

Dylanin ympärille muodostui kultti tulkitsemaan hänen runojaan jo 1960-luvulla.

– Dylan on itse sanonut, ettei sieltä välttämättä niin syvällistä aina löydy. Jos se maistuu hyvältä suussa ja jos se kuulostaa hyvältä, hän käyttää sen, eikä siellä välttämättä ole sellaisia syvällisiä metatasoja, mitä jotkut tulkitsevat hänen teksteissään olevan. Totta kai siellä on symboliikkaa ja muuta.

Palefacen mukaan Dylan on vaikuttanut suunnattomasti koko folk-liikkeeseen.

– Folk oli hiphopia ja punkia ennen hiphopia ja punkia. Hän on tehnyt hyvin merkittäviä poliittisia ja yhteiskunnallisia kappaleita, mutta sitten taas paljon myös hengellistä musiikkia ja jopa yhden joululevynkin. Viimeisimmällä levyllään hän laulaa coverina Frank Sinatraa. Hän on aina ollut oman tiensä kulkija, joka tekee mitä itse lystää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.