Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ericssonin syöksy tarttui Nokian osakkeeseen

Analyytikkojen mukaan Nokia päässee vähemmällä, koska se ei ole niin riippuvainen langattomista verkoista.

Ericssonin mukaan tuloksen pieneneminen johtuu heikentyneestä markkinatilanteesta. Maja Suslin

Jecaterina Mantsinen, Niko Vartiainen / STT

Nokian osake laski keskiviikkona viisi prosenttia 4,62 euroon verkkoyhtiö Ericssonin aamulla antaman tulosvaroituksen vuoksi. Noteeraus on Nokian alin yli kolmeen vuoteen.

Ericssonin mukaan tuloksen pieneneminen johtuu heikentyneestä markkinatilanteesta. Tuloksen odotetaan putoavan noin 30 miljoonaan euroon (0,3 miljardiin kruunuun), kun vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin tulos oli noin 520 miljoonaa euroa (5,1 miljardia kruunua), kertoi uutistoimisto TT.

Ericssonin ilmoituksen seurauksena sen oma osake vajosi keskiviikkona 20 prosenttia. Yhteensä yhtiön arvosta on sulanut tänä vuonna 40 prosenttia.

Analyytikko Mikael Rautanen Inderesiltä sanoo, että Nokian osakkeen lasku juontuu Ericssonin rajusta tulosvaroituksesta.

Vaikka markkinatilanne vaikuttaa Nokiaan, vaikutukset ovat sen kohdalla lievemmät kuin Ericssonilla, sanoo Rautanen. Tämä johtuu siitä, että Nokia ei ole yhtä riippuvainen langattomien verkkojen kysynnästä kuin Ericsson.

OP:n analyytikon Hannu Rauhalan mukaan reilu kolmannes Nokian verkkoliiketoiminnan liikevaihdosta tulee kiinteän dataverkon tuotteista, kuten reitittimistä ja valokuiduista. Niiden kysyntä näyttää jatkuvan, hän lisää.

Kysyntä laskenut kehittyvillä markkinoilla

Ericssonin huono tilanne johtuu Rauhalan mukaan kysynnän laskusta kehittyvillä markkinoilla, kuten Brasiliassa ja muissa Etelä-Amerikan maissa.

– Niiden taloudet ovat raaka-ainesidonnaisia. Huono taloustilanne on heikentänyt maiden operaattoreiden halua ja kykyä investoida.

Toinen syy Ericssonin ahdinkoon on Rauhalan mukaan langattoman verkon laajennushankkeiden viivästyminen Euroopassa.

– Euroopassa verkkojen maantieteellinen peitto on hyvä. Seuraavaksi tulee sen kapasiteetin laajentaminen. Nyt kolmannella neljänneksellä näitä kapasiteetin laajennuksia ei kuitenkaan ole tehty niin paljon kuin Ericsson oli odottanut, Rauhala sanoo.

Hän kuitenkin lisää, että Ericssonin asiakkaat ryhtyvät todennäköisesti laajennuksiin myöhemmin.

Molemmilla säästöohjelmat

Ericssonilla on ollut meneillään 940 miljoonan euron (9 miljardin kruunun) säästö- ja tehostusohjelma. Viime viikolla yhtiö kertoi aloittavansa Suomessa yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa jopa 175 ihmisen irtisanomiseen. Ruotsissa yhtiö kertoi irtisanovansa 3 000 ihmistä yt-neuvotteluiden tuloksena.

Nokia kertoi elokuussa kasvattavansa säästötavoitettaan ja tavoittelevansa 1,2 miljardin euron kustannussäästöjä vuoden 2018 aikana. Silloin Inderesin Rautanen arvioi, että lisäsäästöt voivat tarkoittaa henkilöstövähennyksiä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut